Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Pondelok bude zamračený, miestami môže spŕchnuť

Teploty sa budú pohybovať okolo 18 až 23 stupňov C.

- Jeden človek prišiel o život a ďalší dvaja utrpeli zranenia pri ruskom raketovom útoku vo východoukrajinskej Charkovskej oblasti, kde moskovské sily nedávno obsadili viacero obcí. Oznámil to gubernátor tejto oblasti Oleh Synehubov, informuje TASR podľa správy AFP.

- Slovenský strelec Patrik Jány obsadil druhé miesto vo vzduchovej puške 10 m na podujatí Svetového pohára v nemeckom Mníchove.

- Čínske ministerstvo štátnej bezpečnosti v pondelok obvinilo britskú spravodajskú službu MI6, že naverbovala manželský pár, ktorý pracoval pre ústrednú vládu, aby vykonávala špionážnu činnosť pre Spojené kráľovstvo.

- Súdna rada zverejnila zoznam uchádzačov na sudcov európskych súdov. O funkciu sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) sa uchádzajú Ondrej Laciak, Radoslav Procházka a Marcela Dolníková Žabková.

- Južná Kórea úplne pozastaví platnosť vojenskej dohody s KĽDR z roku 2018, ktorej cieľom bolo zníženie napätia na Kórejskom polostrove. Oznámila to Rada národnej bezpečnosti po tom, ako Pchjongjang v uplynulých dňoch vypustil cez hranice stovky balónov s odpadkami.

- Klimatická vedkyňa a ľavicová politička Claudia Sheinbaumová dosiahla nezvratné prvenstvo v prezidentských voľbách v Mexiku a podľa prvých predbežných oficiálnych výsledkov sa stane prvou ženou na poste prezidenta Spojených štátov mexických, informovala agentúra AP.

- Hlavné pojednávanie v korupčnej kauze guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) a exministra financií Petra Kažimíra sa v utorok (4. 6.) neuskutoční.

- Dopravu v Bratislave a okolí v pondelok ráno komplikujú kolóny. Hlásená je aj nehoda na bratislavskej diaľnici D2 pred tunelom Sitina v smere od Stupavy. Zrazili sa tam dve autá a blokujú ľavý jazdný pruh.

- Pri nálete na továreň neďaleko mesta Aleppo na severe Sýrie prišlo o život najmenej 12 provládnych ozbrojencov. Sýrske ministerstvo obrany tento útok pripísalo Izraelu, informovala v pondelok agentúra AFP.

- Hokejisti Edmontonu sa po 18 rokoch prebojovali do finále NHL. O svojom postupe rozhodli v noci na pondelok v šiestom stretnutí finále Západnej konferencie, v ktorom zvíťazili nad Dallasom Stars 2:1 a v celej sérii triumfovali 4:2 na zápasy.

- Izrael nebude súhlasiť s tým, aby hnutie Hamas naďalej vládlo v Pásme Gazy, a to ani počas procesu ukončovania tamojšej vojny. Uviedol to v nedeľu izraelský minister obrany Joav Galant, podľa ktorého skúmajú alternatívy voči vláde tejto islamistickej organizácie.

- Na leteckom podujatí na juhu Portugalska sa v nedeľu vo vzduchu zrazili dve akrobatické lietadlá.

- Bývalý iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád v nedeľu zaregistroval svoju kandidatúru v prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia v júni.

- Ukrajina v nedeľu zaviedla núdzové prerušenie dodávok dodávok elektrickej energie vo väčšine krajiny; deň po tom, ako Rusko spustilo rozsiahle útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru

- Jednu obeť a 26 zranených si vyžiadala v noci na nedeľu streľba na ulici v meste Akron v americkom štáte Ohio.

- Niekoľko zranených si mala vyžiadať dopravná nehoda viacerých áut v Jablonove nad Turňou v okrese Rožňava. Informuje o tom Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) na sociálnej sieti

- Slovenský reprezentant v športovej streľbe Patrik Jány postúpil do finále na pretekoch Svetového pohára v Mníchove v disciplíne vzduchová puška 10 m.

- Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) trvá na potrebe zmien zákonov v legislatívnej oblasti. Naznačil aj zmeny v súvislosti s právom na ochranu osobnosti pri politikoch.