Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Medzi obeťami vlakovej nehody v Česku sú dve Slovenky

Pozostalým vyjadril rezort diplomacie úprimnú sústrasť. So zranenými Slovenkami je zastupiteľský úrad v telefonickom kontakte.

,aktualizované 

- Ľavicová aliancia pod vedením bývalého eurokomisára Fransa Timmermansa porazila v holandských voľbách do Európskeho parlamentu krajne pravicovú Stranu slobody (PVV) Geerta Wildersa, vyplýva z exit pollu zverejneného verejnoprávnou vysielacou spoločnosťou NOS.

- Spojené štáty vyzvali vo štvrtok Izrael, aby bol transparentný v súvislosti s útokom na školu spravovanú OSN v Pásme Gazy.

- Bratislavskí policajti preverujú nahlásenú bombu v objekte na Budatínskej ulici. Informovali o tom vo štvrtok večer na sociálnej sieti.

- Zoznam názvov pre nový hokejový klub zámorskej hokejovej NHL, ktorý je pomenovaný podľa štátu Utah, sa zúžil na šesť. V hlasovaní o tom rozhodlo viac než 520.000 fanúšikov.

- Prezident USA Joe Biden vo štvrtok zdôraznil, že americké zbrane nebudú použité na útok na ruské hlavné mesto Moskva, aj keď Washington povolil Ukrajine nimi útočiť na ciele na území Ruska.

- Útoky jemenských húsíjov a irackej skupiny Islamský odpor proti Izraelu sa zintenzívnia, vyhlásil vo štvrtok vodca jemenských povstalcov Abdul Malik Badruldín al-Húsí.

- Cez Košický kraj postupuje intenzívna supercelárna búrka. V Košiciach a okolí priniesla veľké množstvo krúp. Zároveň sa vyskytol aj prívalový dážď a silný vietor, ktorý lokálne spôsobil aj škody.

- Slovenský futbalista David Hrnčár bude v nasledujúcej sezóne hrať v drese nováčika najvyššej belgickej súťaže FCV Dender. Dvadsaťšesťročný pravý obranca podpísal s tímom dvojročnú zmluvu, ktorá zahŕňa opciu na ďalší rok.

- Poľská tenistka Iga Swiateková sa stala prvou finalistkou ženskej dvojhry na grandslamovom Roland Garros. Najvyššie nasadená obhajkyňa titulu zdolala v semifinále turnajovú trojku Američanku Cori Gauffovú 6:2, 6:4.

- Superťažká vesmírna raketa Starship vo štvrtok počas štvrtého skúšobného letu úspešne pristála vo vodách Indického oceána.

- Veterán amerického námorníctva z druhej svetovej vojny, ktorý cestoval do Francúzska na oslavy 80. výročia vylodenia v Normandii, zomrel vo veku 102 rokov.

- Superťažká vesmírna raketa Starship americkej spoločnosti SpaceX vyštartovala vo štvrtok na štvrtý skúšobný let.

- Na plážach v Normandii, kde sa v roku 1944 odohralo vylodenie spojeneckých vojsk známe ako Deň D, sa bojovalo aj za slobodu a lepšiu budúcnosť Slovenska aj mier na európskom kontinente. Vyhlásila to vo štvrtok prezidentka SR Zuzana Čaputová.

- Európska centrálna banka (ECB) v súlade s očakávaniami uvoľnila menovú politiku prvýkrát za takmer 5 rokov. Rada guvernérov znížila kľúčovú sadzbu o 25 bázických bodov na 4,25 % z 22-ročného maxima 4,5 %.

- Na celom území Slovenska sa môžu vo štvrtok vyskytnúť búrky. Popoludní platí výstraha pre Košický a Prešovský kraj, od 21.00 h je vydaná pre všetky kraje.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí tragickej vlakovej nehody v českých Pardubiciach. Zraneným popriala skoré uzdravenie. Informovala o tom na sociálnej sieti.

- Maďarsko vo štvrtok potvrdilo účasť na mierovom summite, ktorý sa bude konať 15. a 16. júna vo Švajčiarsku bez prítomnosti Ruska.

- Definitívne výsledky volieb do Európskeho parlamentu na území Slovenska budú zverejnené na volebnom portáli volbysr.sk v nedeľu 9. júna po 23.00 h. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

- Žiaden z policajtov, ktorí vlani v decembri zasahovali pri streľbe na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK), nie je podozrivý zo spáchania trestného činu.