Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

HRABKO: Zriaďovať politickú vyšetrovaciu komisiu atentátu je nezmysel

Ministerstvo vnútra reagovalo, že prípadný vznik komisie bude možný až po ukončení vyšetrovania prípadu. Podľa Hrabka by však rezort vnútra mal iniciatívu zamietnuť úplne. (správa, PODCAST, VIDEO)

- V piatok zomrela vo veku 86 rokov Marian Robinsonová, matka bývalej americkej prvej dámy Michelle Obamovej.

- Výstrahy pred búrkami sa v sobotu rozšírili na celé Slovensko. Platia do 20.00 h. Vydal ich Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Informuje o tom na svojom webe.

- Finále C1 žien na úvodnom podujatí Svetového pohára vodných slalomárov v nemeckom Augsburgu bude bez slovenskej účasti. Soňa Stanovská a Ivana Chlebová neuspeli v semifinále.

- Na strednom a východnom Slovensku sa môžu v sobotu vyskytnúť búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

- Via Slovakia je názov najdlhšej turistickej trasy na Slovensku. Jej zakladateľ Slavomír Duchovič sa spolu so svojimi priateľmi rozhodol trasu oficiálne zapísať do máp. Vytýčiť ju trvalo tri mesiace.

- Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze vyzval na prehodnotenie vzťahov so Spojenými štátmi po tom, ako Washington tento týždeň zaviedol vízové obmedzenia a spustil revíziu bilaterálnych vzťahov s Gruzínskom.

- Hlas-SD si bude počas dňa na svojom štvrtom pracovnom sneme v Košiciach voliť nového predsedu. Dosluhujúci predseda Hlasu-SD a novozvolený prezident SR Peter Pellegrini sa vzdá predsedníckej stoličky a pozastaví si členstvo v strane.

- Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová privítala izraelský plán na dosiahnutie úplného prímeria v Pásme Gazy, o ktorom informoval v ten istý deň americký prezident Joe Biden.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v Štokholme desaťročné bilaterálne bezpečnostné dohody so Švédskom, Nórskom a Islandom.

- Turecko podporuje pokračovanie pomoci Ukrajine, nechce však, aby sa Severoatlantická aliancia (NATO) zapojila do vojny s Ruskom, vyhlásil v piatok šéf tureckej diplomacie Hakan Fidan.

- Pápež František v sobotu (1. 6.) ráno vo Vatikáne príjme prezidentku SR Zuzanu Čaputovú na osobnej audiencii. Zúčastnia sa jej aj matky obetí nehody v Spišskom Podhradí.

- Francúzska ekonomika v prvom štvrťroku spomalila rast. Hrubý domáci produkt (HDP) sa v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom zväčšil o 0,2 %, čo bolo v zhode s údajom z 30. apríla.

- Slovensko by súhlasilo s návrhom generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, aby sa spojenci zaviazali poskytovať Ukrajine každoročne aspoň 40 miliárd eur pod podmienkou, že budú môcť byť použité aj na nesmrtiace systémy. Povedal to šéf diplomacie Juraj Blanár.

- Americký prezident Joe Biden povolil Ukrajine zasahovať ciele na území Ruska zbraňami, ktoré jej dodali Spojené štáty. V piatok to potvrdil šéf americkej diplomacie Antony Blinken.

- Slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi potrvá niekoľko mesiacov, kým bude môcť po atentáte v polovici mája opäť naplno vykonávať svoju funkciu.

- Aktuálna bezpečnostná situácia a prehlbovanie spolupráce v obrannom priemysle boli témami rokovaní ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD) v Španielsku s tamojšou ministerkou obrany Margaritou Robles Fernández.

- Útočník s nožom v piatok zranil niekoľko ľudí na námestí v juhozápadnom nemeckom meste Mannheim, polícia ho postrelila.

- Celkovo 21 hasičov aktuálne zasahuje pri požiari jednoduchých obydlí na ulici Za jarkom v Stropkove. Doposiaľ neboli hlásené žiadne zranenia. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Miroslava Knišová.

- Českému prezidentovi Petrovi Pavlovi klesla u občanov krajiny dôvera, stále však ostáva nadpolovičná.

- Slovenská inšpekcia životného prostredia preverí prelet vrtuľníka nad chráneným územím, ktorý spadol vo Vysokých Tatrách. Potvrdila to pre TASR.