Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Hladiny naďalej stúpajú, na viacerých miestach hrozia povodne

Výstraha druhého stupňa sa týka okresu Lučenec, kde je predpoklad výrazného lokálneho vzostupu vodných hladín.

- Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok na medzinárodnej konferencii o obnove Ukrajiny v Berlíne uviedol, že Rusko nevyhrá vojnu na Ukrajine.

- Na námestí v centre Záhrebu, na ktorom sa nachádza budova chorvátskeho parlamentu i úradu vlády a iné vládne budovy, sa v utorok podpálil muž.

- Návrh novely Zákonníka práce z dielne poslanca Petra Stachuru (KDH) je diskriminačný. Je v neprospech zamestnanca aj zamestnávateľa. Pre TASR to skonštatoval predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský v reakcii na úpravu.

- Tri ruské bojové lode a jedna ponorka dorazia v stredu na Kubu, kde zotrvajú do pondelka 17. júna, informoval v utorok veliteľ ruských námorných síl Alexandr Moisejev.

- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu potvrdil podporu pre americký plán na prímerie v Pásme Gazy, uviedol v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

- V Kazachstane zomrel občan Francúzska, ktorý sa spolu s druhým Francúzom snažil pešo dostať k ruskému kozmodrómu Bajkonur.

- Slovensko skládkuje takmer rovnaké množstvo odpadov ako pred 14 rokmi. Uviedol to Zväz odpadového priemyslu (ZOP) v reakcii na analýzu občianskeho združenia Priatelia Zeme - SPZ, podľa ktorého nie je Slovensko v počte skládok odpadov veľmocou.

- Slovenská atlétka Gabriela Gajanová postúpila do finále behu na 800 m na ME v Ríme. V utorňajšom prvom semifinále dosiahla čas 1:59,43, ktorý bol jej najlepší výkon sezóny.

- Možnosť vrátenia tovaru bez udania dôvodu do dvoch týždňov by sa mohla rozšíriť aj na kamenné obchody. Doteraz to zákon umožňoval iba pri kúpe na diaľku. Vyplýva to z návrhu opozičných poslancov z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ na novelu zákona o ochrane spotrebiteľa.

- Ministerstvu obrany SR sa nepodarilo nájsť právnu analýzu týkajúcu sa možnosti darovania stíhačiek MiG-29 Ukrajine vládou s vyslovenou nedôverou. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytol verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

- V prípade februárového šírenia poplašnej správy na Farmaceutickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave zastavil prokurátor trestné stíhanie.

- Belgický kráľ Filip v pondelok prijal demisiu premiéra Alexandra de Crooa, ktorý ju podal po nedeľňajších parlamentných voľbách.

- Izraelská armáda v utorok oznámila, že štyria jej vojaci boli zabití v bojoch na juhu Pásma Gazy.

- Vláda amerického prezidenta Joea Bidena zruší doteraz platný zákaz používania amerických zbraní pre ukrajinský pluk Azov, uviedlo v pondelok americké ministerstvo zahraničných vecí.

- Poľský futbalový reprezentant Robert Lewandowski z FC Barcelona sa zranil v pondelkovom prípravnom zápase pred ME s Tureckom. Rozsah zranenia 35-ročného útočníka ani dĺžka jeho rehabilitácie nie je známa. Karol Swiderski z Hellasu Verona si poranil pravý členok.

- V niektorých oblastiach Slovenska naďalej platia hydrologické výstrahy pred možnými povodňami z trvalého dažďa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

- Takmer vo všetkých mestách a obciach na Kysuciach dominovala vo voľbách do Európskeho parlamentu strana Smer-SD. Jedinou výnimkou bola obec Makov v okrese Čadca, kde získalo najväčšiu podporu Progresívne Slovensko (PS).

- Ruský bombardér typu SU-34 sa zrútil počas rutinného výcvikového letu v oblasti Kaukazu pravdepodobne v dôsledku technickej poruchy. Posádka na palube zahynula, uviedli v utorok ruské tlačové agentúry. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

- Juhokórejská armáda vystrelila v varovné výstrely po tom, čo severokórejskí vojaci tento týždeň nakrátko prešli cez spoločnú hranicu, uviedol v utorok juhokórejský zbor náčelníkov štábov tamojšej armády. TASR informuje podľa agentúry AFP.

- Izraelské sily zabili štyroch Palestínčanov na okupovanom Západnom brehu Jordánu, uviedli palestínski predstavitelia. Izraelská pohraničná stráž tvrdí, že spustila paľbu na vozidlo, ktoré sa jej členov pokúšalo zraziť počas razie, informuje TASR podľa Reuters.