Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Kaliňák: Premiér naďalej podstupuje rehabilitačné terapie

Verí, že stav predsedu vlády sa bude naďalej zlepšovať.

- Na severe Nemecka sa začalo letecké vojenské cvičenie Tiger Meet, do ktorého sa zapoja vojaci a vybavenie z 11 krajín NATO a dvoch nečlenských krajín - Švajčiarska a Rakúska.

- Kyjev bude naliehať na svojich spojencov, aby poskytli ukrajinskej armáde viac slobody pri zasahovaní vojenských cieľov v Rusku západnými zbraňami. Uviedol to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

- Microsoft investuje 33,7 miliardy švédskych korún (2,95 miliardy eur) do rozšírenia svojej cloudovej infraštruktúry a umelej inteligencie (AI) vo Švédsku v priebehu dvoch rokov.

- Stovky vysokoškolských pedagógov, nepedagogických zamestnancov vysokých škôl a študentov protestujú v Prahe proti nedostatočnému financovaniu českého vysokého školstva.

- Premiér Robert Fico (Smer-SD) naďalej podstupuje rehabilitačné a rekonvalescenčné terapie. V pondelok o tom informoval vicepremiér Robert Kaliňák (Smer-SD). Verí, že stav predsedu vlády sa bude naďalej zlepšovať.

- Sociálne orgány začali konať voči domácnosti, z ktorej je šesťročný chlapec, ktorý v kukle a s atrapou zbrane minulý týždeň mieril na dom využívaný zvoleným prezidentom Petrom Pellegrinim. V pondelok o tom informoval minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

- Bývalí členovia Súdnej rady Ján Mazák, Eva Mišíková, Katarína Javorčíková a Ľudovít Bradáč neuspeli s ústavnými sťažnosťami voči ich odvolaniu z tohto orgánu sudcovskej legitimity. Ústavný súd (ÚS) SR ich sťažnosti odmietol.

- Vedenie Svetovej atletiky (WA) predstavilo v pondelok verejnosti nový atletický šampionát, ktorý sa bude konať každé dva roky.

- Nemeckí záchranári pokračujú v evakuácii ohrozených ľudí a pátrajú po nezvestných v zaplavených oblastiach na juhu krajiny, píše TASR na základe agentúry AFP.

- Novým riaditeľom Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) sa stal manažér v oblasti ekonomiky a informačných technológií Vasil Penev. Do funkcie ho na základe výsledkov riadneho výberového konania vymenoval minister životného prostredia Tomáš Taraba.

- Jedno z najvplyvnejších centier islamu v Indii vyzvalo moslimov, aby nerúbali stromy a po zbere úrody nevypaľovali polia. Takto majú pomôcť zastaviť zmenu klímy a rast teplôt. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

- Pred olympijskými a paralympijskými hrami vo Francúzsku bolo z metropolitnej oblasti Paríža do iných regiónov vysídlených viac ako 5200 sociálne odkázaných ľudí.

- Smer-SD zneužíva atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a snaží sa mobilizovať svojich voličov v eurovoľbách. Uviedlo to opozičné Progresívne Slovensko (PS) na pondelkovej tlačovej konferencii.

- Odchod z Európskej únie (EÚ) by vyšiel Rakúsko draho. Hrubý domáci produkt (HDP) v cenách roku 2022 by bol v priemere o 35 miliárd eur alebo o 7,8 % nižší, uviedol v novej štúdii Rakúsky inštitút pre hospodársky výskum (WIFO).

- Slovenský futbalista Peter Kováčik prestúpil z FK Železiarne Podbrezová do tímu nováčika talianskej Serie A Como 1907. Slovenský klub o tom informoval na svojej oficiálnej stránke.

- Svetová meteorologická organizácia potvrdila, že klimatický jav La Niňa sa v druhej polovici roka 2024 vráti a po mesiacoch teplotných rekordov prispeje k zníženiu teplôt, píše TASR.

- Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR spolu so Sociálnou poisťovňou spustili vyplácanie rodičovských dôchodkov na tento rok.

- Na slovenskom úseku rieky Dunaj je evidovaný za posledných 24 hodín výrazný vzostup vodnej hladiny. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

- Mimoparlamentné strany Demokrati a Pirátska strana - Slovensko podpísali memorandum o dlhodobej spolupráci. Uviedol to predseda Demokratov Jaroslav Naď na pondelkovej spoločnej tlačovej besede.

- Jeden človek prišiel o život a ďalší dvaja utrpeli zranenia pri ruskom raketovom útoku vo východoukrajinskej Charkovskej oblasti, kde moskovské sily nedávno obsadili viacero obcí. Oznámil to gubernátor tejto oblasti Oleh Synehubov, informuje TASR podľa správy AFP.