Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Volebné štúdio TASR TV s J.Hrabkom: Hodnotenie výsledkov eurovolieb

Sledujte záznam.

,aktualizované 

- Slovenská šprintérka Viktória Forsterová mohla v nedeľu večer bežať semifinále na 100 m na atletických ME v Ríme, no nestalo sa tak.

- Európska komisia by mala tento týždeň zverejniť výšku ciel na dovoz čínskych elektromobilov, ktoré nadmerne dotuje vláda v Pekingu.

- Lídrom produktivity play off NHL je kanadský útočník Connor McDavid s 5 gólmi a 26 asistenciami.

- Výhodnejšie odpisovanie technického zhodnotenia majetku by mohlo podporiť investície podnikateľov do jeho modernizácie.

- Nemecké spoločnosti pôsobiace na Ukrajine sú pri pohľade do budúcnosti mierne optimistické.

- Skupina opozičných poslancov z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ navrhuje zavedenie 13. dôchodku vo výške priemerného starobného dôchodku namiesto priemernej výšky príslušnej dôchodkovej dávky.

- Deväťdesiat krajín a organizácií dosiaľ potvrdilo účasť na blížiacej sa mierovej konferencii o Ukrajine, ktorú bude hostiť 15. a 16. júna Švajčiarsko v hotelovom komplexe Bürgenstock. Uviedla to v pondelok švajčiarska vláda.

- Miera nezamestnanosti v Českej republike v máji 2024 opäť klesla. Síce len veľmi mierne, ale na najnižšiu úroveň za osem mesiacov.

- Rast spotrebiteľských cien v Maďarsku sa v máji 2024 zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo za päť mesiacov.

- Najväčšiu podporu vo voľbách do Európskeho parlamentu získal od voličov Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Smer-SD so ziskom 26,69 percenta. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb zverejnených Štatistickým úradom SR.

- Voľby do Európskeho parlamentu (EP) vo Francúzsku vyhralo krajne pravicové Národné združenie (RN) so ziskom 31,4 percenta hlasov. Vyplýva to z končených výsledkov zverejnených v noci na pondelok francúzskym ministerstvom vnútra a Európskym parlamentom

- Priemyselná produkcia SR v apríli 2024 medziročne vzrástla o 6,3 %. Po výraznom marcovom prepade sa priemysel vrátil k vyšším výkonom, ktoré pretrvávali od augusta minulého roka.

- Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin nevidí žiadne konkrétne obavy o bezpečnosť nadchádzajúcich ME vo futbale.

- Majsterkou Európy v behu na 3000 m prek. sa v Ríme napokon stala Francúzka Alice Finotová.

- Poľská tenistka Iga Swiateková je vďaka úspešnej obhajobe titulu na grandslamovom Roland Garros suverénne na čele svetového rebríčka WTA.

- Taliansky tenista Jannik Sinner je prvýkrát v kariére mužskou svetovou jednotkou. Šampión Australian Open v pondelok vystriedal na čele rebríčka ATP Novaka Djokoviča.

- Najviac hlasov vo voľbách do Európskeho parlamentu získala v Prešovskom kraji strana Smer-SD, účasť tam bola druhá najnižšia na Slovensku. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov sobotňajších (8. 6.) volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

- Slovenskí futbalisti si v záverečnom prípravnom zápase pred ME spravili chuť víťazstvom 4:0. V nedeľu v Trnave jednoznačne vyhrali nad Walesom a o týždeň začnú svoje pôsobenie na kontinentálnom šampionáte v E-skupine proti Belgicku.

- Jamajská šprintérka Elaine Thompsonová-Herahová sa zranila počas nedeľňajších pretekov na 100 m na Veľkej cene New Yorku.

- Ruský prezident Vladimir Putin navštívi v nasledujúcich týždňoch Severnú Kóreu a Vietnam. S odvolaním sa na diplomatický zdroj to uviedol v pondelok ruský denník Vedomosti.