Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Skončila sa volebná kampaň, plynie moratórium

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 h do 22.00 h.

- Voliči v Holandsku začali vo štvrtok hlasovať vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP).

- Volič, ktorý nemôže zo závažných dôvodov, najmä zdravotných, prísť v deň eurovolieb do volebnej miestnosti, môže hlasovať prostredníctvom prenosnej schránky. Požiadať o ňu treba obec a v deň konania volieb okrskovú volebnú komisiu.

- V okrese Bratislava vo štvrtok naďalej platí druhý stupeň hydrologickej výstrahy pred povodňou z trvalého dažďa. Prvý stupeň výstrahy vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre okres Dunajská Streda.

- V dôsledku zrážky dvoch električiek v sibírskom meste Kemerovo na juhu sibírskej časti Ruska vo štvrtok zahynula jedna osoba a ďalších vyše 60 ľudí sa zranilo.

- V Mexiku zomrel človek na vtáčiu chrípku v prvom potvrdenom prípade nakazenia človeka variantom H5N2, oznámila v stredu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

- V českom meste Pardubice sa zrazil rýchlik s nákladným vlakom. Na mieste sú zranení, potvrdil v noci na štvrtok pre spravodajský portál Novinky.cz hovorca hasičov správy železníc Martin Kavka.

- Dodávanie zbraní zo Západu na Ukrajinu je veľmi nebezpečný krok, predovšetkým keď majú darcovia nad týmito zbraňami kontrolu. Vyhlásil to v stredu ruský prezident Vladimir Putin.

- Hnutie Hamas bude v rámci plánu na prímerie žiadať trvalé ukončenie vojny v Pásme Gazy a stiahnutie Izraela. Uviedol to líder palestínskej radikálnej organizácie Ismáíl Haníja.

- Rada guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) schválila rezolúciu, ktorá kritizuje nedostatočnú spoluprácu Iránu s MAAE. Iránska misia pri OSN to označila za unáhlené a nerozumné. TASR informuje podľa agentúry AFP.

- Francúzska polícia v hoteli neďaleko letiska Charlesa de Gaulla pri Paríži zadržala 26-ročného muža podozrivého z plánovania atentátu.

- Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil, že výsledok amerických prezidentských volieb nič nezmení na rusko-amerických vzťahoch.

- Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v stredu oznámil, že oficiálne pozval vysokopostavených diplomatických predstaviteľov Izraela na rokovania o vzájomných vzťahoch. T

- Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa zúčastní v júni na mierovej konferencii o Ukrajine vo Švajčiarsku, oznámila v stredu jeho kancelária.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyzvala na účasť v sobotných (8. 6.) voľbách do Európskeho parlamentu (EP).

- Česká ministerka obrany Jana Černochová nesúhlasí so zákazom účasti izraelského obranného priemyslu na medzinárodnom veľtrhu Eurosatory 2024.

- Aktivita v americkom sektore služieb sa v máji vrátila k rastu po tom , ako v apríli zaznamenala prvý pokles za 1,5 roka.

- Ľudia zabúdajú na hrôzy druhej svetovej vojny , a preto stúpa riziko vypuknutia nového globálneho konfliktu.

- Ukrajina v uplynulých dňoch použila americké zbrane na útoky proti cieľom na území Ruska na základe nedávno súhlasu prezidenta USA Joea Bidena

- Väčšina analytikov je presvedčená, že americká centrálna banka (Fed) pristúpi tento rok k dvom redukciám úrokových sadzieb, pričom k prvej by malo dôjsť v septembri.

- Po stredajšej dopravnej nehode medzi Zákamenným a Oravskou Lesnou v okrese Námestovo previezli letecky do nemocnice 27-ročnú vodičku motocykla.