Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund

Fico: SR by mala prispievať k formovaniu spoločných stanovísk EÚ

Únia je predovšetkým o jednote v rozmanitosti, musíme túto rozmanitosť rešpektovať, v opačnom prípade ide Európa do veľmi komplikovaných období, uviedol premiér.

- Šetriť si na dôchodok v 2. pilieri je nutnosť, ktorú by nemali odkladať mladí ľudia na neskôr. Chybou je podľa odborníka maklérskeho domu Universal Mareka Sokola uprednostniť iné investície pred sporením si na dôchodok.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR v úvode 10. dňa 12. schôdze pokračovali v diskusii o novele zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorej cieľom je riešenie situácie s medveďmi.

- Počet obetí po zrútení časti diaľnice v juhočínskej provincii Kuang-tung stúpol na 36, oznámili vo štvrtok tamojšie médiá. Záchranné práce naďalej pokračujú, píše TASR s odkazom na agentúru AFP.

- Washington vyzval Peking a Moskvu na pripojenie sa k záväzku Spojených štátov a ďalších krajín, že o nasadení jadrových zbraní budú rozhodovať len ľudia a nikdy nie umelá inteligencia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

- Senát amerického štátu Arizona v stredu odsúhlasil zrušenie zákona z roku 1864, ktorý zakazuje takmer všetky druhy interrupcií. TASR o tom informuje na základe agentúry Reuters.

- Zrušiť právo veta v citlivých otázkach a presunúť rozhodovanie na Brusel by nebolo na prospech Európy ani Slovenska. Myslí si to bývalý slovenský eurokomisár Ján Figeľ.

- Ceny ropy ráno vzrástli a vyrovnali časť strát z predchádzajúcich troch dní. V stredu (1. 5.) si odpísali vyše 3 % po tom, ako Federálny rezervný systém (Fed) v USA ponechal svoje úrokové sadzby bez zmeny, čo môže obmedziť hospodársky rast a tým aj dopyt po rope.

- Americkí odborníci odporúčajú, aby sa ženy po 40. roku života podrobovali preventívnym vyšetreniam prsníkov raz za dva roky. Toto odporúčanie v utorok v USA zverejnil nezávislý tím odborníkov na prevenciu a primárnu starostlivosť (USPSTF).

- Islamistické hnutie Hamas odmieta súčasný návrh dohody o prímerí a prepustení rukojemníkov v Pásme Gazy, chce však pokračovať v rokovaniach. S odvolaním sa na izraelské médiá o tom informovala agentúra DPA, píše TASR.

- Parlament Šalamúnových ostrovov zvolil za nového premiéra bývalého ministra zahraničných vecí Jeremiaha Maneleho. Ten prisľúbil pokračovať v zahraničnej politike tichomorskej ostrovnej krajiny, ktorou sa priblížila k Číne. Informovala o tom Reuters, píše TASR.

- Rusko rozdalo členom Bezpečnostnej rady OSN návrh rezolúcie žiadajúci všetky krajiny, aby podnikli kroky s cieľom zabrániť umiestneniu zbraní vo vesmíre. Len pred týždňom podobnú americko-japonskú rezolúciu vetovalo.

- Jednu obeť si vyžiadal požiar dvoch obydlí, ku ktorému došlo ráno v osade na ulici Za traťou v Lipanoch. Pre TASR to uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove.

- Spojené štáty obvinili Rusko z toho, že použilo proti ukrajinským silám chemickú zbraň v rozpore s medzinárodným dohovorom o zákaze tejto výzbroje. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP, píše TASR.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal vedúceho oddelenia kybernetickej bezpečnosti spravodajskej služby SBU Iľľu Viťuka. Ukrajinské médiá ho spájajú s obvineniami z korupcie. Informovala o tom agentúra DPA, píše TASR.

- Najmenej 13 ľudí utrpelo v stredu večer zranenia v ukrajinskom prístavnom meste Odesa, keď ho zasiahla ruská balistická raketa, ktorá spôsobila veľký požiar. Oznámili to tamojší predstavitelia. TASR informácie prevzala od agentúr Reuters a DPA.

- Martin Fehérváry posilní slovenskú hokejovú reprezentáciu na nadchádzajúcich MS v Ostrave. Príchod obrancu Washingtonu Capitals potvrdil prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) a generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan na sociálnej sieti.

- Štátnu cenu Alexandra Dubčeka získali pri príležitosti 20. výročia vstupu SR do Európskej únie (EÚ) Zuzana Máčeková, Marta Žiaková a Spevácky zbor slovenských učiteľov. Laureátom ju odovzdal predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

- Gruzínska polícia opäť použila slzotvorný plyn a omračujúce granáty, keď sa snažila rozohnať dav ľudí, ktorí sa zhromaždili pred parlamentom v Tbilisi na protest proti zákonu o transparentnosti zahraničného vplyvu.

- Štát by mal v nasledujúcich rokoch podporiť investície do rozvoja elektromobility v Trnave a Dolnom Hričove sumou takmer 27 miliónov eur. Vyplýva to z materiálov, o ktorých by mala rokovať vláda.

- Erik Černák neposilní slovenskú hokejovú reprezentáciu na nadchádzajúcich MS v Ostrave. Dôvodom je nedoliečené zranenie obrancu Tampy Bay. Na sociálnej sieti X to potvrdil prezident SZĽH a generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan.