Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea

Prezidentka podpísala novelu zákona o plnohodnotnom 13. dôchodku

Nárok na 13. dôchodok budú mať poberatelia všetkých dôchodkových dávok, ktoré vypláca SP.

- Český hokejový tréner Antonín Stavjaňa skončil v HK Nitra a rozhodol sa prijať ponuku z najvyššej českej súťaže. Nitru doviedol v ročníku 2023/2024 k druhému triumfu v slovenskej extralige, rovnaký úspech sa mu podaril aj v roku 2016.

- Raketový útok ruskej armády na juhoukrajinské prístavné mesto Odesa si vyžiadal dve obete na životoch.

- Bývalý príslušník nemeckej armády obvinený zo špionáže pre Rusko v pondelok pred súdom v Düsseldorfe priznal svoju vinu, pričom uviedol, že svojím konaním chcel zabrániť eskalácii vojny na Ukrajine.

- Riadené strely Taurus podľa českého prezidenta Petra Pavla majú pre Ukrajinu význam, ale nie kľúčový.

- Páry rovnakého pohlavia budú môcť v Česku od budúceho roka uzatvárať partnerstvá s väčšinou práv, aké heterosexuálnym párom poskytuje manželstvo.

- Vážne poranenia spôsobila v severomaďarskej obci Bőny šiestačka svojej spolužiačke, ktorú bodla nožom do chrbta v oblasti srdca.

- Štátne dlhy sú najvyššie od napoleonských vojen, uviedol šéf Svetového ekonomického fóra (WEF) Borge Brende.

- Mjanmarsko zaznamenalo svoju vôbec najvyššiu teplotu v mesiaci apríl od začiatku meraní pred 56 rokmi.

- Turecko oznámilo svojim spojencom v Severoatlantickej aliancii (NATO), že podporí dosluhujúceho holandského premiéra Marka Rutteho v jeho kandidatúre na funkciu generálneho tajomníka NATO.

- Francúzskeho herca Gérarda Depardieua v pondelok predbežne zadržali a vypočuli na polícii v kauze dvoch obvinení zo sexualizovaného násilia.

- K tímu slovenskej hokejovej reprezentácie sa v predposlednom týždni prípravy pred MS pripojí avizovaná pätica hráčov z NHL - Šimon Nemec, Tomáš Tatar, Juraj Slafkovský, Martin Pospíšil a Pavol Regenda.

- Celkový počet podvodných transakcií z úhrad na Slovensku v prvom polroku 2023 dosiahol 7478 v celkovej sume 12 miliónov eur.

- Rozšírenie v roku 2004 o desať nových krajín Európsku úniu posilnilo. Uviedla to predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová po stretnutí so skupinou európskych novinárov.

- Rusko využíva meškanie dodávok západných zbraní na ofenzívu, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Kyjeve.

- Vydávanie štátnych dlhopisov, ktoré by si mohli kúpiť priamo občania, by predstavovalo vyšší výnos a menšie riziko v porovnaní s firemnými dlhopismi. Na druhej strane ide len o krátkodobú možnosť ušetriť.

- Súd v Aténach v pondelok uznal šesť z 21 obžalovaných v kauze lesného požiaru v gréckom prímorskom letovisku Mati v kraji Atika za vinných z neúmyselného zabitia a nedbanlivosti.

- Humanitárna organizácia World Central Kitchen (WCK) obnovuje od pondelka svoju činnosť v Pásme Gazy. Robí tak približne mesiac po tom, čo sedem jej pracovníkov zahynulo pri izraelskom nálete v Pásme Gazy

- Verejný dlh Poľska vzrastie v roku 2026 nad 60 % a v ďalšom roku sa očakáva jeho zvýšenie nad 63 % hrubého domáceho produktu (HDP).

- Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

- Ruské veľvyslanectvo v Taliansku v pondelok uviedlo, že rozhodnutie umiestniť dcérsku spoločnosť talianskej teplárenskej firmy Ariston v Rusku pod "dočasné vedenie" Gazpromu bolo reakciou na "nepriateľské akcie" západných krajín.