Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Poslanci začali mimoriadnu schôdzu, opozícia chce odvolať Z. Dolinkovú

Parlament bude o návrhu rokovať až do úplného skončenia diskusie, teda v prípade potreby aj po 19.00 h.

,aktualizované 

- Tisíce ľudí vrátane klimatickej aktivistky Grety Thunbergovej v uliciach švédskeho Malmö protestovali proti účasti Izraela v semifinále Eurovízie.

- Ruským hackerom sa podarilo dostať do vysielania ukrajinských televízií a lotyšského televízneho operátora zábery z vojenskej prehliadky na moskovskom Červenom námestí pri príležitosti Dňa víťazstva.

- Krízová intervencia je súčasťou existujúceho systému podporných opatrení, každý riaditeľ školy môže o ňu požiadať centrum poradenstva a prevencie, pod ktoré spadá. Poskytnúť má deťom odbornú starostlivosť zameranú na špecifické obdobie po krízovej udalosti.

- V pléne Národnej rady (NR) SR sa začala mimoriadna schôdza s návrhom na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie. Odvolávanie iniciovali poslanci z opozičných klubov PS, KDH a Slovensko, Za ľudí, KÚ.

- Najmladší syn amerického exprezidenta Donalda Trumpa, 18-ročný Barron Trump, bude jedným z delegátov Republikánskej strany na júlovom zjazde.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR si vo štvrtok podvečer pripomenuli Deň Európy. V pléne zazneli slovenská a európska hymna. Stalo sa tak na návrh podpredsedu parlamentu Michala Šimečku (PS).

- Izrael podnikne všetky nevyhnutné kroky na to, aby v Pásme Gazy a na severe dosiahol svoje vojnové ciele, vyhlásil v stredu izraelský minister obrany Joav Galant. Reagoval na tlak Spojených štátov zastaviť izraelskú operáciu v meste Rafah.

- Vláda nesúhlasí s návrhom na vyjadrenie nedôvery ministerke kultúry SR Martine Šimkovičovej (nominantka SNS). Na odmietnutí opozičného poslaneckého návrhu sa vláda uzniesla na štvrtkovom pre rollam rokovaní.

- Poľsko posilňuje kovovú bariéru na svojej hranici s Bieloruskom, aby zabránilo nelegálnej migrácii. Pripravuje aj plány na zvýšenie ochrany hranice s Ruskom, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

- Poslanci za opozičnú SaS zahlasujú za odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie. Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR k návrhu na jej odvolanie sa má začať vo štvrtok o 17.30 h.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok dekrétom oficiálne vymenoval bývalého vrchného veliteľa ozbrojených síl Valerija Zalužného za mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ukrajiny v Británii.

- Na dvoch stredných školách v Banskej Bystrici muselo byť vo štvrtok prerušené vyučovanie. Dôvodom boli výhražné emaily, ktoré školy v tento deň dostali, s podobným obsahom ako prišli v utorok (7. 5.) do škôl po celom Slovensku.

- Pohyb jedinca medveďa hnedého zaznamenali na ceste I/9 nad železničným priecestím na Žiarskej ulici v Handlovej. Upozornila na to na sociálnej sieti trenčianska krajská polícia a vyzvala verejnosť na opatrnosť.

- Pred budovou krajinského parlamentu v Stuttgarte došlo k napadnutiu skupiny politikov krajne pravicovej nemeckej politickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD).

- Americké plavidlo s nákladom humanitárnej pomoci vyplávalo z prístavu cyperského mesta Larnaka a smeruje k dočasnému mólu v Pásme Gazy, ktoré na tento účel vybudovali Spojené štáty. Ide pritom o vôbec prvú takúto zásielku, ktorá k novému mólu pripláva.

- Ruskí vojaci a pohraničníci sa stiahnu z viacerých oblastí Arménska. Na stretnutí v Moskve sa na tom dohodli ruský prezident Vladimir Putin a arménsky premiér Nikol Pašinjan. Vo štvrtok to agentúre Interfax potvrdil Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

- Európska integrácia nemá podľa bývalého eurokomisára a hlavného vyjednávača o vstupe SR do Európskej únie (EÚ) Jána Figeľa alternatívu. EÚ považuje za budúcnosť, ktorá si vyžaduje zodpovednú a rozumnú politiku.

- Ukrajinská bezpečnostná služba údajne zasiahla dronmi dva sklady pohonných hmôt pri meste Anapa v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska. Útoky tam spôsobili rozsiahle požiare, povedal agentúre Reuters nemenovaný zdroj z SBU.

- Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce predstaviť materiál k výstavbe novej univerzitnej nemocnice v Bratislave na výjazdovom rokovaní vlády na budúci týždeň. Uviedla to na štvrtkovej tlačovej konferencii.

- Pri stredajších útokoch ruských síl na Ukrajinu boli vážne poškodené dve vodné elektrárne a sú mimo prevádzky. Podľa agentúry Reuters to vo štvrtok uviedla štátna energetická spoločnosť Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o ktoré elektrárne ide. Informuje TASR.