Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund

Fico: SR by mala prispievať k formovaniu spoločných stanovísk EÚ

Únia je predovšetkým o jednote v rozmanitosti, musíme túto rozmanitosť rešpektovať, v opačnom prípade ide Európa do veľmi komplikovaných období, uviedol premiér.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR odvolali z funkcie členov Súdnej rady SR Andreja Majerníka a Jána Mazáka. Rozhodli o tom vo štvrtkovom hlasovaní.

- Zavedeniu medikamentóznej formy interrupcie bude predchádzať diskusia. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce tému prebrať s odborníkmi aj koaličnými partnermi.

- Polícia vyšetruje smrť 17-ročného študenta na internáte v Piešťanoch. Úmrtie jej nahlásili v stredu (1. 5.) v skorých ranných hodinách.

- Zosúladenie národnej právnej úpravy s novými európskymi fiškálnymi pravidlami, najmä previazanie limitu verejných výdavkov na ukazovateľ čistých výdavkov, je cieľom návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Právnu normu z dielne Ministerstva financií SR schválila vláda.

- Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) by mala v Národnej rade (NR) SR čeliť odvolávaniu z funkcie. Opozícia odovzdala podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze.

- Okruh zamestnaní, pre ktoré možno udeliť národné vízum vybraným skupinám štátnych príslušníkov z tretích krajín, sa rozšíri o 35 profesií. Vyplýva to z novely nariadenia vlády z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorú schválila vláda.

- Voľbu kandidátov na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR presunuli poslanci Národnej rady (NR) SR na ďalšiu riadnu schôdzu. Tá sa má podľa harmonogramu začať 11. júna.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli novelu zákona o ochrane prírody a krajiny do druhého čítania. Rozhodli o tom vo štvrtkovom hlasovaní. Právna úprava z dielne envirorezortu má riešiť situáciu s premnoženými medveďmi.

- Vláda Slovenskej republiky je pripravená naďalej konštruktívne prispievať k efektívnemu fungovaniu Európskej únie (EÚ) a k dosahovaniu ďalších benefitov pre občanov SR, majúc pri tom na mysli národné záujmy.

- Štátne nemocnice sa dofinancujú sumou 191 miliónov eur. Dostanú navyše aj 70 miliónov na pokrytie nárastu produkcie z dôvodu skracovania čakacích lehôt, zavádzania DRG systému, ako aj implementáciu optimalizácie siete nemocníc.

- Slovensko a Taliansko uzavrú dohodu o policajnej spolupráci. Krajiny majú kooperovať za účelom predchádzania a boja proti kriminalite. Návrh na uzavretie dohody schválila vláda.

- Členstvo SR v Európskej únii je úspešným príbehom a naším záujmom je rozvíjať ho. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) to vyhlásil na štvrtkovej medzinárodnej konferencii 20 rokov členstva Slovenska v EÚ - výzvy a príležitosti.

- Kórejská spoločnosť Wia Slovakia plánuje v Dolnom Hričove pri Žiline zriadenie prevádzky na výrobu hnacích hriadeľov pre elektromobily. Súčasťou projektu má byť aj technologické centrum na vývoj ďalších prototypov hnacích hriadeľov.

- Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) vo štvrtok odvolal z funkcie riaditeľa Správy Národného parku (NP) Slovenský kras Milana Olekšáka.

- Slovenskí hokejisti nastúpia v predposlednom prípravnom zápase pred MS proti Poľsku aj s viacerými hráčmi z NHL, ktorí sa k tímu pripojili v nedávnych dňoch. Reprezentačný debut čaká útočníka Martina Pospíšila, naopak otázny je štart Mareka Hrivíka.

- Pri reorganizácii Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) bude snahou, aby nespôsobila neprimerané predĺženie konaní a aby na veciach pracovali rovnakí policajti aj po ich preradení.

- Rast slovenskej ekonomiky by mal v tomto roku zrýchliť na 2,1 % a v roku 2025 na 2,7 % z 1,6 % v minulom roku. Vyplýva to z aktualizovaných prognóz Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

- Vo štvrtok sa začali v Anglicku a Walese voľby do miestnych samospráv.

- Šetriť si na dôchodok v 2. pilieri je nutnosť, ktorú by nemali odkladať mladí ľudia na neskôr. Chybou je podľa odborníka maklérskeho domu Universal Mareka Sokola uprednostniť iné investície pred sporením si na dôchodok.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR v úvode 10. dňa 12. schôdze pokračovali v diskusii o novele zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorej cieľom je riešenie situácie s medveďmi.