Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024

Pellegrini: Budem robiť všetko aby SR bola plnohodnotným členom EÚ

Vstup do EÚ považuje Pellegrini za jeden z najvýznamnejších míľnikov histórie Slovenska.

- V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

- Turecká polícia, ktorá v Istanbule dohliada na dodržiavanie zákazu prvomájových demonštrácií, v stredu použila slzný plyn a gumené projektily a zadržala desiatky osôb.

- Najmenej 24 osôb prišlo v stredu o život v juhočínskej provincii Kuang-tung, keď sa tam zrútila časť diaľnice.

- V izraelskej vojenskej ofenzíve v Pásme Gazy od 7. októbra zahynulo 34.568 ľudí. V stredu to uviedlo ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy ovládanom Hamasom.

- Vo veku 77 rokov zomrel v noci vo svojom byte v newyorskej štvrti Brooklyn americký spisovateľ a scenárista Paul Auster.

- Policajní ťažkoodenci newyorskej polície vstúpili v noci na pôdu kampusu Kolumbijskej univerzity v New Yorku, aby rozohnali demonštrantov, ktorí v rámci propalestínskeho protestu obsadili univerzitnú budovu Hamilton Hall.

- Tri obete a troch zranených si vyžiadal ruský raketový útok na ukrajinské prístavné mesto Odesa na juhu Ukrajiny.

- Najmenej osem ľudí zahynulo v libanonskej metropole Bejrút pri požiari reštaurácie, uviedol libanonský minister vnútra a hasičský zbor.

- Medzinárodný súdny tribunál (MSD) v Haagu zamietol žiadosť Nikaraguy o zastavenie nemeckej vojenskej a inej podpory Izraelu a obnovu financovania Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA).

- Lotyšsko poskytne Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci vrátane protilietadlových zbraní a pozorovacích dronov.

- Zásahové jednotky gruzínskej polície použili slzotvorný plyn, aby rozohnali dav odporcov návrhu zákona o transparentnosti vonkajšieho vplyvu, ktorí sa zišli pred budovou parlamentu v centre Tbilisi.

- Nemecký futbalový klub Bayern Mníchov daroval 500.000 eur nadácii svojho bývalého hráča Franza Beckenbauera.

- Ukrajinská vláda sa rozhodla zvýšiť finančnú čiastku vyčlenenú na nákup dronov, a to o ďalších 15,5 miliardy hrivien (približne 367 miliónov eur). Oznámil to v utorok ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

- Kráľovnou biatlonovej stopy sa stala Ema Kapustová. Ocenenie si prevzala na utorkovom slávnostnom vyhlásení ankety v Mýte pod Ďumbierom, kde Slovenský zväz biatlonu ocenil najlepších pretekárov zimy.

- Európsku úniu (EÚ) založili podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraja Blanára (Smer-SD) na mierových základoch. Táto hodnota by mala byť jej silným pilierom aj v súčasnosti. Uviedol to pri príležitosti stredajšieho (1. 5.) 20. výročia vstupu Slovenska do EÚ.

- Polícia vysťahovala migrantov z dočasného stanového tábora neďaleko radnice v Paríži. Ľudskoprávne skupiny takéto kroky označujú za čistky pred letnými olympijskými hrami, informuje TASR podľa agentúry AP.

- Slovenskí hokejisti sa vo štvrťfinále MS hráčov do 18 rokov stretnú s Českom. Tím Martina Dendisa deklasoval v utorkovom zápase A-skupiny Nórsko 11:1, vďaka čomu obsadil v tabuľke tretie miesto a stretne sa s druhým tímom z "béčka".

- Slovenskí hokejisti zvíťazili v rozhodujúcom zápase na MS do 18 rokov vo Fínsku nad Nórskom vysoko 11:1 a zaistili si postup do štvrťfinále. V ňom sa stretnú vo štvrtok s druhým tímom B-skupiny.

- Prokurátor netrestného odboru Generálnej prokuratúry (GP) SR odložil podnety na preskúmanie zákonnosti uznesenia vlády SR o schválení doplnenia štatútu Slovenskej informačnej služby (SIS) a súvisiacich personálnych rozhodnutí SIS.

- Slovensko posiela na Ukrajinu desať áut, ktoré budú použité v rámci asistencie pri záchrane životov či vyrovnávaním sa s následkami živelných pohrôm.