Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Slováci zdolali na MS Kazachstan 6:2 a majú prvé tri body

Rozhodla o tom najmä prvá tretina, v nej sa gólovo presadili Martin Pospíšil, Martin Faško-Rudáš a Matúš Sukeľ.

,aktualizované 

- Šesť mŕtvych tiel našli záchranári v troskách jedného z vchodov do desaťpodlažnej obytnej budovy so 40 bytmi v ruskom prihraničnom meste Belgorod, ktorý sa v nedeľu zrútil pri ostreľovaní ukrajinskými silami.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová v nedeľu poďakovala všetkým mamám pri príležitosti Dňa matiek. Vyzdvihla, že sú zdrojom pocitu bezpečia pre svoje deti, aj keď vyrastú.

- V noci z nedele na pondelok treba rátať s prízemnými mrazmi, ktoré môžu ohroziť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

- Slovenskí hokejisti si na MS pripísali prvý triumf. Vo svojom druhom zápase na šampionáte zdolali v nedeľu v B-skupine Kazachstan 6:2 a do tabuľky si zapísali prvé tri body.

- Fínski hokejisti si na MS pripísali prvé víťazstvo. V nedeľnom stretnutí pražskej A-skupiny deklasovali Veľkú Britániu 8:0. "Suomi" po postupnom rozbehu zlomili v druhej tretine piatimi gólmi odpor súpera a totálne ovládli dianie na ľade.

- Trináste dôchodky sú nastavené spravodlivo, keďže starobní dôchodcovia dostanú rovnakú sumu bez ohľadu na to, akú majú výšku dôchodku. Uviedol to v nedeľu minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

- Najdôveryhodnejším politickým lídrom je novozvolený prezident Peter Pellegrini. Dôveruje mu 47 percent, nedôveruje 52 percent opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre reláciu TV Markíza Na telo.

- Kandidáti do volieb do európskeho parlamentu Erik Kaliňák (Smer-SD), Branislav Ondruš (Hlas-SD), Jana Bittó Cigániková (SaS) a Veronika Cifrová Ostrihoňová (PS) dúfajú v čo najlepší výsledok v eurovoľbách. Deklarovali to v nedeľnej diskusnej relácii na TA3 V politike.

- Rozsiahly požiar v nedeľu takmer úplne zničil nákupné centrum v poľskom hlavnom meste Varšava. Zranenia a ani obete nehlásili, píše TASR podľa agentúr AP a PAP.

- Talianska vláda predala ďalšie dlhopisy určené individuálnym sporiteľom. Pri svojom financovaní sa tak snaží využiť retailový dopyt. Občanom okrem vyšších výnosov ponúkla aj daňové stimuly.

- Slovenskí hokejoví reprezentanti nastúpili na svoj druhý duel MS proti Kazachstanu v bránke opäť so Stanislavom Škorvánkom. V prvom útoku sa predstavili Juraj Slafkovský, Marek Hrivík a Peter Cehlárik, v obrane nastúpili Peter Čerešňák s Martinom Fehérvárym.

- Slovenská atlétka Viktória Forsterová sa v sobotu v Prahe prepracovala na druhé miesto slovenských historických tabuliek na trati 200 m. Výkonom 23,32 zároveň o jednu desatinu zlepšila slovenský rekord do 23 rokov, ktorý od roku 2021 držala Emma Zapletalová.

- Pri pohybe v lese by si mali ľudia všímať stopy, trus a znaky kŕmenia sa medveďov. Pozorní by mali byť pri pohybe v hustom poraste, na miestach s lesnými plodmi, pri zdochlinách, zlej viditeľnosti alebo počuteľnosti.

- Švédsky hokejista Mika Zibanejad si pripísal asistenciu v nočnom súboji jeho New Yorku Rangers na ľade Caroliny (3:4) a predĺžil tak svoju bodovú šnúru v play off NHL na osem zápasov. Získal v nich dokopy 13 bodov za tri góly a desať asistencií.

- Najmenej 11 osôb zahynulo a niekoľko desiatok utrpelo zranenia v sobotu večer na najväčšom indonézskom ostrove Jáva pri nehode autobusu vezúceho stredoškolákov a ich učiteľov. TASR informuje podľa agentúry AFP.

- Dospelí by pri záťažových situáciách mali zachovať pokoj a rozvahu. Reakcie učiteľov a rodičov totiž priamo ovplyvňujú vnímanie detí. Je preto potrebné, aby dospelí najskôr upokojili seba, a tým aj pomohli deťom. Pre TASR to uviedla školská psychologička K. Ďuríková.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR sa zídu opäť v utorok (14. 5.) ráno. Počas dňa by mali rozhodnúť o opozičných návrhoch na odvolenie ministeriek zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) a kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS).

- Nočný ukrajinský dronový útok spôsobil krátky požiar rafinérie vo Volgogradskej oblasti na juhu Ruska, informoval v nedeľu miestny gubernátor.

- Takmer dva mesiace po transplantácii zomrel v Spojených štátoch prvý príjemca geneticky upravenej prasacej obličky. V noci na nedeľu to vyhlásila rodina pacienta.

- Viac než 100 ľudí sa stalo obeťami únosov v troch mestách na severozápade Nigérie, informoval v sobotu zástupca miestnych úradov.