Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika

Utorok bude slnečný, na severe a východe sa môžu vyskytnúť i búrky

Pranostika na dnes: Ak na Stanislava padá dážď, bude na jeseň prázdny sud.

- Prvý štart letu znovupoužiteľnej vesmírnej lode Boeing CST-100 Starliner, ktorú mala do vesmíru vyniesť raketa Atlas V, odložili v utorok krátko pred jeho plánovaným začiatkom po tom, čo bol zistený nový bezpečnostný problém, informuje TASR podľa agentúry AFP.

- Jordánsky kráľ Abdalláh II. vyzval v pondelok amerického prezidenta Joea Bidena na intervenciu v záujme zabrániť "ďalšej masakre" v meste Rafah na juhu Pásma Gazy, kde hrozí pozemná izraelská vojenská ofenzíva, informuje TASR podľa agentúr AFP a Reuters.

- Británia nevyšle svojho predstaviteľa na slávnostnú inauguráciu ruského prezidenta Vladimira Putina, a to v súvislosti s vojnou na Ukrajine, oznámilo v pondelok ministerstvo zahraničných vecí v Londýne. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

- V Rusku minulý týždeň zadržali amerického vojaka a obvinili ho z trestného činu krádeže, oznámila v pondelok armáda USA. TASR informuje podľa agentúr AP a AFP.

- Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval v pondelok vládu v Izraeli i militantov z palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, aby "urobili niečo navyše v záujme dosiahnutia dohody a zastavenia v súčasnosti prebiehajúceho utrpenia".

- Izrael podnikol večer intenzívne letecké útoky na mesto Rafah. Urobil tak po opätovnej výzve, aby ľudia opustili východnú časť tohto mesta na juhu Pásma Gazy. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

- Slovenskí reprezentanti získali v druhý deň 33. majstrovstiev Európy v pretláčaní rukou sedem cenných kovov. Na šampionáte v bratislavskom Dome športu sa v pondelok v súbojoch pravou rukou kategórie juniorov dočkali troch strieborných medailí a štyroch bronzových.

- Vo veku 30 rokov zomrel ukrajinský vzpierač a dvojnásobný majster Európy Olexandr Pieliešenko. Presnú príčinu jeho úmrtia nezverejnili, Ukrajinský olympijský výbor oznámil, že zomrel na fronte.

- Poľsko vedie s Ruskom kybernetickú studenú vojnu, vyhlásil počas pondelkovej neohlásenej návštevy na Ukrajine poľský minister pre digitalizáciu Krzysztof Gawkowski. TASR informuje na základe správy agentúry PAP.

- Českú republiku zasiahli prívalové dažde. Voda prerušila železničnú dopravu na trati z Českých Budějovíc do Strakoníc či obmedzila dopravu na časti diaľnice D1, informuje TASR na základe portálu IDNES.cz.

- Izraelská výzva Palestínčanom, aby opustili mesto Rafah v Pásme Gazy, je nehumánna. Vyhlásil to Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

- Vstupný poplatok, ktorý Benátky zaviedli skúšobne pre jednodňových turistov, priniesol mestu za 11 dní približne 975.000 eur.

- Hokejistov Winnipegu Jets už nebude ďalej v NHL trénovať Rick Bowness. Šesťdesiatdeväťročný Kanaďan sa rozhodol skončiť s prácou trénera, ktorú vykonával 40 rokov.

- Slovensko má tretie najlepšie podmienky na pestovanie poľnohospodárskych plodín v rámci celej Európskej únie. Po stretnutí s lokálnymi poľnohospodármi v Detve to povedal minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

- Palestínske hnutie Hamas oznámilo, že prijalo návrh Egypta a Kataru na prímerie v Pásme Gazy.

- Železničnú dopravu v úseku Turzovka - Makov okolo 16.30 h ochromila dopravná nehoda priamo v centre Turzovky.

- Európska komisia schválila prevzatie americkej oceliarskej spoločnosti U. S. Steel japonským koncernom Nippon Steel v hodnote takmer 15 miliárd USD.

- Najmenej 59 ľudí uviazlo pod troskami rozostavanej budovy, ktorá sa v pondelok zrútila v meste George na južnom pobreží Juhoafrickej republiky (JAR).

- Česká republika si v súvislosti s kybernetickými útokmi na vládne inštitúcie a infraštruktúru predvolala ruského veľvyslanca Alexandra Zmejevského.

- Ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí pre deti by sa mohli od 1. júla skrátiť z 22.00 h do 20.00 h. Zabezpečiť to má pozmeňujúci návrh zákona, ktorý predstavila ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).