Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika

Rozsah nahlásených bômb na školách je extrémny: Evidujú 995 hrozieb

Zapojení do opatrení boli pyrotechnici, psovodi so špeciálne cvičenými služobnými psami a jednotky poriadkovej polície jednotlivých policajných krajských riaditeľstiev.

,aktualizované 

- Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) avizoval, že bude iniciovať čo najprísnejšie opatrenia a tresty pre páchateľov, ktorí nahlasujú falošné bombové útoky. Uviedol to na sociálnej sieti.

- Prešovský samosprávny kraj zaevidoval vyhrážky bombovým útokom na 21 školách vo svojej pôsobnosti. Konkrétne išlo o školy v Snine, Bardejove, Prešove, Lipanoch, Humennom, Čaklove, Medzilaborciach, Sabinove, Poprade, Starej Ľubovni a Kežmarku.

- V Česku už pre úradnú zmenu pohlavia nebude potrebné absolvovať operáciu, pretože Ústavný súd v utorok zrušil sporné paragrafy občianskeho zákonníka.

- Anglický futbalový klub Nottingham Forest neuspel s odvolaním voči odrátaniu štyroch bodov za porušenie pravidiel Premier League o ziskovosti a udržateľnosti.

- Moldavská prezidentka Maia Sanduová v utorok vyhlásila, že jej cieľom je pripraviť krajinu pre vstup do Európskej únie do roku 2030.

- Správy o výdavkoch vynaložených na volebnú kampaň predložili všetci tohtoroční kandidáti na prezidenta SR v zákonom ustanovenej lehote. Pre TASR to uviedol tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR. MV správy zverejnilo na svojom webe.

- Holandská poriadková polícia v utorok skoro ráno ukončila propalestínsku demonštráciu na Amsterdamskej univerzite, kde zadržala približne 125 ľudí a zničila barikády.

- Polícia zatiaľ eviduje celkovo 995 hrozieb bombových útokov na školy. Okrem toho zaznamenala aj 110 bombových hrozieb na budovy bánk a 40 hrozieb bombových útokov na predajne elektrotechniky. Informovala o tom na sociálnej sieti.

- Rozvoju vzájomného obchodu medzi Slovenskom a Azerbajdžanom, ktorý je v súčasnosti veľmi nízky na úrovni iba 79 miliónov eur, nič nebráni. Uviedol to po stretnutí s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD).

- Zásoby krvných skupín A, AB a 0 s negatívnym Rh faktorom sú hraničné. Národná transfúzna služba (NTS) SR o tom informovala na sociálnej sieti. Ľudí s týmito krvnými skupinami vyzvala na darovanie.

- Národná rada SR neprijala uznesenie k druhému výročiu vojenskej agresie Ruska na Ukrajine. Návrh vo februári predložila skupina opozičných poslancov.

- Poslanci Národnej rady SR neprijali uznesenie týkajúce sa tzv. súdneho aktivizmu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Návrh uznesenia predložili poslanci Anna Záborská a Richard Vašečka (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

- Poslanci Národnej rady SR odmietli uznesenie, ktorým by odsúdili správanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) voči štátnym úradníkom. Poslankyňa Veronika Remišová (Slovensko, KÚ, Za ľudí) návrh predložila ešte v decembri 2023.

- Zloženie členov rady školy v reedukačných centrách a diagnostických centrách sa nebude meniť. Poslanci Národnej rady SR odmietli novelu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve z dielne SaS, ktorá zmenu navrhovala.

- Poslanci odmietli novelu zákona o protifašistickom odboji, postavení a pôsobnosti Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, ako aj novelu zákona o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím informačno-technických prostriedkov. Obe predložil Juraj Krúpa (SaS).

- Základné sociálne poradenstvo nebude poskytované zo strany obcí aj rodinný príslušníkom osôb so zdravotným znevýhodnením.

- Spôsob zmeny rodného čísla sa nebude upravovať. Poslanci Národnej rady SR nepodporili novelu zákona o rodnom čísle z dielne Richarda Vašečku a Anny Záborskej (obaja Slovensko, Za ľudí, KÚ), ktorá zmenu predpokladala.

- Vladimir Putin zložil v utorok v Moskve prezidentský sľub a ujal sa svojho piateho funkčného obdobia na čele Ruskej federácie. Vo funkcii bude šesť rokov – do 7. mája 2030. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

- Po utorňajšom útoku nožom v nemocnici na juhozápade Číny hlásia viacero obetí a zranených, informovali tamojšie médiá s tým, že podozrivého už zadržali. TASR o tom píše podľa agentúr AFP a AP.

- Vyučovanie pre údajnú bombovú hrozbu v utorok zrušili na všetkých základných školách (ZŠ) v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Deti presunuli vyučujúci do blízkych náhradných priestorov, z ktorých si po ne prídu rodičia.