Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Z. Dolinková ostáva vo funkcii, poslanci ju neodvolali

Ministerku zdravotníctva navrhli odvolať hnutie Slovensko, PS a KDH. Argumentovali neriešením problémov zdravotníctva, ako kolabujúci ambulantný sektor či nedostatok sestier.

- Pri závale v uhoľnej bani Myslowice-Wesola na juhu Poľska zahynuli dvaja baníci, ďalší ostáva nezvestný. Okrem nich sa 12 pracovníkov zranilo, informovali v utorok tamojšie banské úrady. TASR o tom píše podľa agentúr AP a Reuters.

- Na cestách Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa od začiatku roka stalo 215 dopravných nehôd. Zomrelo pri nich osem ľudí, čo je o päť viac, ako v rovnakom období minulého roka.

- Vysoko postavený mjanmarský generál vyzval, aby sa v októbri uskutočnilo celoštátne sčítanie ľudu. V utorok o tom informovali tamojšie štátne médiá, aj keď rozsiahle územia krajiny zostávajú mimo kontroly vojenskej junty.

- Ústavný súd SR odmietol sťažnosť Jána Mazáka proti jeho odvolaniu z funkcie predsedu Súdnej rady SR. Pre TASR to potvrdil Mazák, na zasadnutí Súdnej rady SR na to upozornila sudkyňa Marcela Kosová.

- Britský minister obrany Grant Shapps v utorok oznámil, že objedná šesť nových vojenských lodí pre Kráľovskú námornú pechotu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

- Kúpeľný ostrov v Piešťanoch zaplnia historické vozidlá. Prvé zo 108 vozidiel dorazí na ostrov vo štvrtok 30. mája o 17.15 h. Každé ďalšie vozidlo sa zastaví na časovej kontrole pred hotelom Thermia Palace a ďalej bude pokračovať cez Kolonádový most.

- Symbolická lipa v centre Mierového námestia v Trenčíne po viac ako roku odumrela. Museli ju vykopať. Informovala o tom trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.

- Ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí pre deti sa od júla skrátia z 22.00 h na 20.00 h. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú schválili poslanci Národnej rady SR.

- Viac ako tri tisícky dobrovoľníkov sa zapojili do tohtoročnej environmentálnej iniciatívy Vyčistime spolu kraj organizovanej Žilinským samosprávnym krajom (ŽSK) v spolupráci so Sekciou pre mládež ŽSK.

- Novou predsedníčkou Súdnej rady SR sa stala sudkyňa a jej členka Marcela Kosová. Členovia Súdnej rady ju zvolili na svojom utorkovom zasadnutí. Za jej zvolenie hlasovalo 13 členov z 15 prítomných.

- Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) ostáva vo funkcii . Poslanci Národnej rady SR ju neodvolali. Za opozičný návrh na jej odvolanie hlasovalo 64 poslancov zo 142 prítomných, proti bolo 78.

- Úrady v Novej Kaledónii v utorok vyhlásili nočný zákaz vychádzania i zákaz zhromažďovania v reakcii na protesty proti navrhovanej reforme volebného systému, ktorá vyvolala hnev v radoch separatistov.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR neodvolali Martinu Šimkovičovú (nominantka SNS) z postu ministerky kultúry. Rozhodli o tom v utorkovom hlasovaní. Za opozičný návrh na jej odvolanie hlasovalo 64 poslancov zo 142 prítomných, proti bolo 78.

- Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) podáva spolu s koaličným poslancom Rudolfom Huliakom (SNS) trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre neriešenie lykožrútovej kalamity. Napadnuté sú podľa nich státisíce hektárov.

- Úrady v Novej Kaledónii v utorok vyhlásili nočný zákaz vychádzania i zákaz zhromažďovania v reakcii na protesty proti navrhovanej reforme volebného systému, ktorá vyvolala hnev v radoch separatistov.

- Prípad segregovania rómskych žiakov v Starej Ľubovni v časti Podsadek sa opäť vráti pred súd. Mestský súd Bratislava IV totiž na minulotýždňovom pojednávaní žalobu mimovládnej organizácie Poradňa pre občianske a ľudské práva zamietol.

- Po utorkovom závale v uhoľnej bani Myslowice-Wesola na juhu Poľska sú traja baníci nezvestní a 12 ich je zranených, informovali v utorok tamojšie banské úrady. TASR o tom píše podľa agentúr AP a Reuters.

- Komisár Rady Európy pre ľudské práva Michael O'Flaherty vyjadril znepokojenie v súvislosti s tým, či sú dva návrhy slovenských zákonov týkajúce sa občianskej spoločnosti a verejnoprávneho vysielateľa zlučiteľné s normami v oblasti ľudských práv.

- Mal veľa priaznivcov i protivníkov, bol vyzdvihovaný aj zatracovaný. Napriek tomu, že vytvoril desiatky skvelých divadelných, filmových, televíznych i rozhlasových postáv, navždy zostal majorom Zemanom z propagandistického seriálu Tridsať prípadov majora Zemana.

- Európska únia chce radikálne znížiť Rusku zisk z vývozu energetických nosičov, ale tomu by mohlo zabrániť ďalšie maďarské veto. S odvolaním sa na týždenník Politico to v utorok uviedol server atv.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.