Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech

Poslanci začali utorkové rokovanie diskusiou o verejnom obstarávaní

Pravidlá pre podlimitné zákazky a zákazky s nízkou hodnotou vo verejnom obstarávaní sa majú podľa návrhu zjednotiť.

- Činnosť Ministerstva zdravotníctva na Limbovej 2 v Bratislave je v utorok v dôsledku havárie vodovodného potrubia obmedzená. Z uvedených príčin bude zatvorená aj podateľňa úradu MZ SR. TASR o tom informoval komunikačný odbor MZ SR.

- Poslanci Národnej rady SR začínajú druhý týždeň a piaty rokovací deň 12.schôdze diskusiou o vládnom návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní. Predstavil ho minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD).

- Mesto Svit v Popradskom okrese vyzýva obyvateľov i návštevníkov na opatrnosť z dôvodu výskytu medveďa hnedého v intraviláne.

- Ruské dronové útoky v noci na utorok zranili v čiernomorskom prístave Odesa najmenej sedem ľudí vrátane dvoch detí, informovali ukrajinskí predstavitelia. Útoky zasiahli aj hlavné mesto Kyjev a ďalšie oblasti, píše TASR na základe správy agentúry Reuters.

- Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli v pondelok iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

- Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na cvičenie simulujúce jadrový protiútok, oznámila v utorok štátna tlačová agentúra KCNA. TASR sa odvoláva na agentúry AFP a Jonhap.

- Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo v noci na utorok silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

- Rusko v pondelok vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

- Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

- Ruské sily sa snažia dobyť mesto Časiv Jar na východe Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojakmi. Oznámila to ukrajinská armáda, podľa ktorej je situácia v oblasti zložitá. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Reuters.

- Úrady v Pásme Gazy uviedli, že zdravotníci exhumovali za tri dni približne 200 tiel ľudí, ktorých údajne izraelskí vojaci zabili a pochovali v komplexe Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

- Hokejový útočník Tomáš Tatar posilní Slovensko na MS v Prahe a Ostrave. Potvrdil to generálny manažér jeho klubu Seattle Kraken Ron Francis.

- Španielsky vojak zahynul pri vojenskom cvičení Severoatlantickej aliancie na severovýchode Poľska.

- Spojené štáty rýchlo poskytnú Ukrajine vojenskú pomoc v jej boji proti ruskej invázii. Vyhlásil to americký prezident Joe Biden počas telefonátu so svojim ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenskym.

- V stredu (24. 4.) sa na Slovensku vyskytnú výdatné zrážky. Sneh sa môže objaviť ojedinele aj v nižších polohách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

- Ukrajina bola hlavnou témou spoločného zasadnutia ministrov obrany a zahraničných vecí EÚ v Luxemburgu, ktorí sa však venovali aj konfliktu na Blízkom východe. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár po skončení zasadnutia, informuje spravodajca TASR.

- Nórsko zvažuje výrazne zvýšiť pomoc pre Ukrajinu, ktorá už viac ako dva roky čelí ruskej invázii. Uviedol to nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide.

- V meste Charkov na východe Ukrajiny sa po ruskom útoku zrútila časť veľkej televíznej veže.

- Európska komisia (EK) oznámila, že na základe zákona o digitálnych službách začala formálne vyšetrovanie novej aplikácie TikTok Lite, ktorú sociálna sieť spustila vo Francúzsku a Španielsku.

- Cena René je prvým literárnym ocenením, o ktorom raz ročne rozhodujú študenti vybraných gymnázií a stredných škôl na Slovensku. V poradí ôsmy ročník literárnej ceny gymnazistov a stredoškolákov pozná päticu kníh, ktoré budú čítať a hodnotiť študenti najbližšie mesiace.