Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

ÓDOR: Chceme spolutvoriť politiku EÚ, nie len robiť v EP youtuberov

Bol by som naozaj rád, keby sme vedeli získať aspoň päť mandátov. Chceme vo voľbách poraziť Smer a vyslať pre ľudí signál nádeje, že sa to dá aj inak, povedal Ľ. Ódor. (správa, PODCAST, VIDEO)

- Vlastné satelity s napájaním, senzorom a komunikačným systémom vytvorili v rámci súťaže CanSat študenti stredných škôl

- Vlastné satelity s napájaním, senzorom a komunikačným Vlastné satelity s napájaním, senzorom a komunikačným systémom vytvorili v rámci súťaže CanSat študenti stredných škôl

- Najmenej 61 ľudí prišlo v Thajsku od začiatku roka o život v dôsledku horúčav. Oznámilo to v piatok tamojšie ministerstvo zdravotníctva, píše TASR podľa agentúry AFP.

- V Národnej rade SR sa začala diskusia k odvolávaniu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Písomne sa do nej prihlásilo 13 rečníkov, z toho štyria za klub. Mimoriadnu schôdzu na vyslovenie nedôvery ministerke iniciovali opoziční poslanci za PS a SaS.

- Pri oprave fasády Baziliky sv. Mikuláša v Trnave stavbári nečakane objavili v dutine muriva severnej veže pozlátený strieborný

- Slovenský hokejista Peter Repčík zaznamenal asistenciu v nočnom zápase juniorskej QMJHL. V prvom finále play off zámorskej súťaže asistoval a prispel tak k víťazstvu svojich Drummondville Voltigeurs, ktorí vyhrali na ľade Baie-Comeau Drakkar vysoko 5:0.

- Poslanci NR SR ukončili uplynulý štvrtok pred polnocou diskusiu k návrhu na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD). V rozprave vystúpili okrem poslancov aj minister investícií Richard Raši a vicepremiér Peter Kmec (obaja Hlas-SD).

- Obyvatelia Nových Zámkov sa môžu zapojiť do jarnej verejnej zbierky a pomôcť tak ľuďom v núdzi.

- Priemyselná produkcia SR v marci 2024 medziročne poklesla o 6,9 %. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia znížila o 1,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

- Produkcia stavebníctva v marci 2024 tvorila hodnotu 484,3 milióna eur a v porovnaní s minuloročným marcom sa znížila o 9,4 %. Segment stavebníctva tak evidoval jej pokles už štvrtý mesiac po sebe.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová ráno pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny. O jej ďalšom programe budú z bezpečnostných dôvodov informovať priebežne. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

- Egyptský minister zahraničných vecí Sámih Šukrí a šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa zhodli, že Izrael a palestínske militantné hnutie Hamas musia konať "flexibilne" v záujme dosiahnutia prímeria vo vojne v Pásme Gazy.

- Spoločnosť Neuralink patriaca miliardárovi Elonovi Muskovi vyriešila problém, ktorý spôsoboval, že prvý pacient s čipom implantovaným v mozgu mal značne zníženú schopnosť pohybovať počítačovým kurzorom.

- Mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny sa v noci opäť stalo terčom útoku ruskej armády, do ktorého tentoraz nasadila zrejme balistické strely. S odvolaním sa na ukrajinské úrady o tom informovala britská stanica BBC.

- Palestínska militantná organizácia Hamas skoro ráno oznámila, že jej delegácia, ktorá sa v Káhire zúčastňuje na rokovaniach o prímerí v Pásme Gaze, odcestovala z egyptskej metropoly do Kataru. Hamas dodal, že vývoj rokovaní teraz plne závisí od Izraela.

- Hokejisti New Yorku Rangers vyhrali aj tretie semifinále Východnej konferencie, keď triumfovali na ľade Caroliny Hurricanes 3:2 po predĺžení. Na západe si Dallas poradil 5:3 s Coloradom a vyrovnal stav série na 1:1.

- Oceňovaného iránskeho režiséra Mohammada Rasúlofa odsúdil súd v Iráne na osem rokov väzenia, zbičovanie, pokutu a konfiškáciu majetku. Rozsudok bol vynesený tesne pred režisérovou plánovanou cestou na filmový festival v Cannes.

- Ruská protivzdušná obrana v noci južne od Moskvy zmarila útok dronu. Na platforme Telegram o tom informoval moskovský primátor Sergej Sobianin.

- Americký prezident Joe Biden sa domnieva, že veľká vojenská operácia Izraela v meste Rafah by neprispela k cieľu poraziť palestínske militantné hnutie v Hamas v Pásme Gazy. Uviedol to vo štvrtok Biely dom, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru Reuters.

- Poľský sudca Tomasz Szmydt, ktorý pred stíhaním pre špionáž utiekol do Bieloruska, bol zbavený právnej imunity, čím sa otvorila cesta pre jeho potenciálne obvinenie. Informovala o tom agentúra AFP.