Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika

Počet bombových hrozieb na školy prekročil 1300

Polícia opätovne pripomína, že šírenie bombových hrozieb môže byť posudzované ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku, za ktorý hrozí doživotný trest.

,aktualizované 

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok zagratulovala víťazom novinárskej súťaže Štúrovo pero.

- O návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) z funkcie bude Národná rada (NR) SR rokovať v piatok (10. 5.) ráno.

- Polícia doposiaľ v utorok eviduje celkovo 1323 bombových hrozieb na školy. Informovala o tom na sociálnej sieti.

- Približne 100 propalestínskych aktivistov dočasne obsadilo priestranstvo pred Slobodnou univerzitou v Berlíne (FU Berlin).

- Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi vyzval v utorok Irán na prijatie konkrétnych opatrení, ktoré pomôžu posilniť spoluprácu v oblasti iránskeho jadrového programu.

- Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok čínskeho lídra Si Ťin-pchinga pohostil pri obci Bagnere-de-Bigorre v Pyrenejach, ktoré v detstve často navštevoval.

- Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) avizoval, že bude iniciovať čo najprísnejšie opatrenia a tresty pre páchateľov, ktorí nahlasujú falošné bombové útoky. Uviedol to na sociálnej sieti.

- SaS nepodporí navrhované zmeny vo fungovaní detských ambulantných pohotovostných služieb. Strana síce v mnohých prípadoch súhlasí so skrátením ich fungovania, považuje za dôležité spolu s tým zaviesť aj poplatky za zneužívanie urgentov.

- Prešovský samosprávny kraj zaevidoval vyhrážky bombovým útokom na 21 školách vo svojej pôsobnosti. Konkrétne išlo o školy v Snine, Bardejove, Prešove, Lipanoch, Humennom, Čaklove, Medzilaborciach, Sabinove, Poprade, Starej Ľubovni a Kežmarku.

- V Česku už pre úradnú zmenu pohlavia nebude potrebné absolvovať operáciu, pretože Ústavný súd v utorok zrušil sporné paragrafy občianskeho zákonníka.

- Anglický futbalový klub Nottingham Forest neuspel s odvolaním voči odrátaniu štyroch bodov za porušenie pravidiel Premier League o ziskovosti a udržateľnosti.

- Moldavská prezidentka Maia Sanduová v utorok vyhlásila, že jej cieľom je pripraviť krajinu pre vstup do Európskej únie do roku 2030.

- Správy o výdavkoch vynaložených na volebnú kampaň predložili všetci tohtoroční kandidáti na prezidenta SR v zákonom ustanovenej lehote. Pre TASR to uviedol tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR. MV správy zverejnilo na svojom webe.

- Holandská poriadková polícia v utorok skoro ráno ukončila propalestínsku demonštráciu na Amsterdamskej univerzite, kde zadržala približne 125 ľudí a zničila barikády.

- Polícia zatiaľ eviduje celkovo 995 hrozieb bombových útokov na školy. Okrem toho zaznamenala aj 110 bombových hrozieb na budovy bánk a 40 hrozieb bombových útokov na predajne elektrotechniky. Informovala o tom na sociálnej sieti.

- Rozvoju vzájomného obchodu medzi Slovenskom a Azerbajdžanom, ktorý je v súčasnosti veľmi nízky na úrovni iba 79 miliónov eur, nič nebráni. Uviedol to po stretnutí s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD).

- Zásoby krvných skupín A, AB a 0 s negatívnym Rh faktorom sú hraničné. Národná transfúzna služba (NTS) SR o tom informovala na sociálnej sieti. Ľudí s týmito krvnými skupinami vyzvala na darovanie.

- Národná rada SR neprijala uznesenie k druhému výročiu vojenskej agresie Ruska na Ukrajine. Návrh vo februári predložila skupina opozičných poslancov.

- Poslanci Národnej rady SR neprijali uznesenie týkajúce sa tzv. súdneho aktivizmu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Návrh uznesenia predložili poslanci Anna Záborská a Richard Vašečka (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

- Poslanci Národnej rady SR odmietli uznesenie, ktorým by odsúdili správanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) voči štátnym úradníkom. Poslankyňa Veronika Remišová (Slovensko, KÚ, Za ľudí) návrh predložila ešte v decembri 2023.