Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela

Izrael podnikol útok na Irán, informujú americké médiá

Irán po správach o výbuchoch prerušil komerčné lety v niekoľkých častiach krajiny.

- Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

- Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov pre túto vojnou zmietanú krajinu čeliacu ruskej agresii.

- Izrael v noci na piatok podnikol útok na Irán ako odvetu za jeho úder, informovali americké médiá. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

- Slovenskí hokejisti utrpeli prvú prehru v rámci prípravy na MS v Česku. Vo štvrtok podľahli v Kaufbeurene domácim Nemcom 3:7 a nenadviazali tak na minulotýždňové triumfy proti Švajčiarsku (3:0 a 5:3).

- Futbalisti AC Fiorentina postúpili do semifinále Európskej konferenčnej ligy 2023/24.

- Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

- Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

- Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov neuspeli ani v druhom prípravnom zápase pred MS 2024 vo Fínsku. Vo štvrtok podľahli rovesníkom z Česka 3:4 po predĺžení. Prvý duel prehrali 0:3.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere štvrtkového rokovania venovali novele zákona o Fonde na podporu umenia (FPU), ktorá je v druhom čítaní.

- Slovenské hádzanárky sa na decembrových ME stretnú v základnej E-skupine v Innsbrucku s Nórskom, domácim Rakúskom a Slovinskom.

- Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 podporuje súčasného podpredsedu exekutívy EÚ Maroša Šefčoviča. Uviedol to predseda vlády SR Robert Fico.

- Centrálny informačný systém štátnej služby (CISŠS) sa má komplexne dobudovať a upraviť na základe samostatného zákona. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok schválili zákon o CISŠS, ktorým sa dopĺňa aj zákon o štátnej službe.

- Palestínska futbalová asociácia (PFA) predloží na májovom kongrese Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) návrh, v ktorom bude požadovať "rozhodné kroky" proti izraelskej asociácii (IFA). Návrh vychádza z listu, ktorý Palestína v marci zaslala FIFA.

- Únia miest Slovenska (ÚMS) nesúhlasí s postupom, akým vláda schválila investičný zámer prioritných životných situácií.

- Dve dievčatá vo veku šesť a 11 rokov vo štvrtok ľahko zranil muž, ktorý na ne zaútočil nožom v blízkosti ich školy v obci Souffelweyersheim ležiacej na severovýchode Francúzska v departemente Bas-Rhin.

- Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy. Na tlačovej konferencii to uviedol opozičný poslanec Branislav Gröhling (SaS). Poslanec za SaS Alojz Hlina identifikoval v novele šesť chýb.

- Súdna rada SR považuje politicky účelové verejné výzvy predstaviteľov výkonnej a zákonodarnej moci na disciplinárne alebo trestné stíhanie sudcov za neakceptovateľné. Uzniesla sa na tom na svojom stredajšom (17. 4.) zasadnutí.

- Ministerstvo kultúry SR sa ohradzuje voči informáciám, ktoré sa podľa rezortu majú šíriť po obci Budmerice a vyvolávať dojem účelových krokov v prípade tamojšieho kaštieľa.

- Asociácia na ochranu práv pacientov informovala poslancov zdravotníckeho výboru o problémoch pacientov a diskutovala s nimi o možnostiach zlepšenia stavu. Urobila tak pri príležitosti Dňa práv pacientov v NR SR.

- Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 635 miliónov eur. O tieto dlhopisy prejavili záujem švajčiarski investori a po 10 rokoch sa tak podarilo SR diverzifikovať portfólio aj do inej meny ako euro.