Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef

Korčok aj Pellegrini si želajú mier na Ukrajine, v riešeniach sa líšia

Podľa Korčoka nesmieme zradiť Ukrajinu, ktorá chce byť nezávislá. Pellegrini je proti udržiavaniu konfliktu, hovorí o potrebe zastaviť dodávky zbraní.

- Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) rozhodol o obvinení finančníka Jaroslava H. a ďalších štyroch osôb v rámci kauzy Gorila.

- Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého diaľničného mosta pri obci Iliašovce na Spiši.

- Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

- Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informuje TASR na základe správy AFP.

- Boje na afgansko-pakistanskej hranici po pakistanských náletoch utíchli, informoval v utorok hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

- Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. V to utorok tamojšia štátna tlačová agentúra KCNA, TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

- O hlasovací preukaz na voľbu kdekoľvek na Slovensku sa dá pre prvé kolo prezidentských volieb požiadať už len osobne, a to do piatka (22. 3.). Volič môže o preukaz požiadať osobne obec v jej úradných hodinách. Urobiť tak môže za voliča aj splnomocnenec.

- Ani jeden z troch slovenských hokejistov nebodoval v noci na utorok v zámorskej NHL. Washington Capitals v prvej obrannej dvojici so Slovákom Martinom Fehérvárym vyhral na ľade Calgary Flames 5:2. V elitnej formácii domácich bol ďalší Slovák Martin Pospíšil.

- Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v pondelok večer počas návštevy Prahy stretla so svojím českým náprotivkom Petrom Pavlom. Prezidentka na sociálnej sieti Facebook označila túto schôdzku za "príjemnú a blízku", informuje TASR.

- Obaja prezidentskí kandidáti Ivan Korčok aj Peter Pellegrini si želajú mier na Ukrajine. Podľa Korčoka nesmieme zradiť Ukrajinu, ktorá chce byť nezávislá. Pellegrini je proti udržiavaniu konfliktu, hovorí o potrebe zastaviť dodávky zbraní.

- V Nigérii došlo k ďalším dvom hromadným únosom, pri ktorých sa neznámi ozbrojenci zmocnili viac ako 100 ľudí. K únosom došlo počas víkendu v oblasti Kajuru v štáte Kaduna na severozápade krajiny.

- Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči.

- Slovensko je znepokojené, že získa menej financií za odovzdanie lietadiel Mig-29 Ukrajine než pôvodne očakávalo. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár po zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

- Aktuálne protesty časti farmárov, ktorí od rezortu pôdohospodárstva požadujú rýchle splnenie viacerých požiadaviek, sú podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richarda Takáča (Smer-SD) politicky motivované.

- Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf.

- Chorvátsky ústavný súd v pondelok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič nemôže kandidovať v nadchádzajúcich parlamentných voľbách, kým neodstúpi z funkcie hlavy štátu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

- Bakteriálne nákazlivé ochorenie dýchacích ciest čierny kašeľ má v Česku tento rok prvú obeť. Na chorobu zomrel človek, ktorý mal vyše 55 rokov. Podrobnosti Štátny zdravotný ústav neuviedol. Od začiatku roka sa čierny kašeľ potvrdil o 3101 osôb.

- Od začiatku pozemných operácií izraelskej armády v Pásme Gazy v reakcii na októbrový útok militantného hnutia Hamas na Izrael zahynulo v tejto palestínskej enkláve 250 izraelských vojakov, oznámila izraelská armáda. TASR o tom informuje na základe správy z AFP.

- Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ v reakcii na smrť opozičného lídra Alexeja Navaľného schválili ďalší balík sankcií voči Rusku. S odvolaním sa na diplomatický zdroj EÚ o tom informovala agentúra DPA.