Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér

LEXMANN: Občania nesmú byť trestaní za voľbu Fica odobraním eurofondov

Za príklad „nadpráce“ Európskeho parlamentu považuje Miriam Lexmann (KDH) pretláčanie práva na umelé prerušenie tehotenstva do Charty základných práv EÚ. (správa, PODCAST, VIDEO)

- Ministerstvo kultúry SR sa ohradzuje voči informáciám, ktoré sa podľa rezortu majú šíriť po obci Budmerice a vyvolávať dojem účelových krokov v prípade tamojšieho kaštieľa.

- Asociácia na ochranu práv pacientov informovala poslancov zdravotníckeho výboru o problémoch pacientov a diskutovala s nimi o možnostiach zlepšenia stavu. Urobila tak pri príležitosti Dňa práv pacientov v NR SR.

- Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 635 miliónov eur. O tieto dlhopisy prejavili záujem švajčiarski investori a po 10 rokoch sa tak podarilo SR diverzifikovať portfólio aj do inej meny ako euro.

- Hlavnú cenu medzinárodnej fotoreportérskej súťaže World Press Photo získal vo štvrtok fotograf agentúry Reuters Muhammad Sálim za svoju fotografiu Palestínčanky zvierajúcej telo svojej päťročnej netere v Pásme Gazy.

- Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši.

- Slovenskí tenisti nastúpia v úvodnom zápase skupinovej fázy finálového turnaja Davisovho pohára 10. septembra o 8.00 SELČ proti Nemecku.

- Exminister vnútra a poslanec parlamentu Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, KÚ) odmieta, že by Úrad inšpekčnej služby (ÚIS) v minulom roku nevykonával žiadnu činnosť. Tvrdí, že ÚIS pokračuje v reformách, ktoré zaviedlo bývalé vedenie.

- Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

- Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR pripravilo nový zákon o vzdelávaní dospelých, tzv. zákon o celoživotnom vzdelávaní. Cieľom je uľahčiť ľuďom prístup k vzdelávaniu v každom veku, dať druhú šancu tým, ktorí majú nedostatočnú kvalifikáciu.

- V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung).

- Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, oslobodil spod obžaloby exriaditeľa jedného z odborov Národnej banky Slovenska (NBS) Ivana B. v kauze bývalej poisťovne Rapid Life. Rozsudok nie je právoplatný.

- Prezidentka podporila 28. ročník zbierky Dňa narcisov. Na sociálnej sieti poukázala na to, že žlté narcisy dnes dodávajú nádej a pomáhajú všetkým, ktorí statočné bojujú s onkologickými ochoreniami.

- Starobní dôchodcovia, ako aj poberatelia iných druhov dôchodkov dostanú v tomto roku 13. dôchodok vo výške 606,30 eura. Stáť bude celkovo v tomto roku 828 miliónov eur, pričom však nejde o čistý náklad.

- Ukrajina vo štvrtok oznámila, že jej sily zasiahli ruské vojenské letisko na Krymskom polostrove, ktorý Moskva nezákonne anektovala v roku 2014.

- Najmenej deväť ľudí utrpelo menšie zranenia pri stredajšom zemetrasení na juhozápade Japonska.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová povýšila a vymenovala generálov Ozbrojených síl SR. V príhovore v Prezidentskom paláci zdôraznila, že povýšení dôstojníci zosobňujú aj prínos Slovenska a jeho armády v rámci spojenectva v Severoatlantickej aliancii (NATO).

- Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) sa stotožňuje s hodnotením environmentálnej výkonnosti SR. Správa je voči Slovensku podľa neho kritická a férová. Taraba o tom informoval na tlačovej konferencii pri príležitosti oficiálneho zverejnenia správy.

- Skupina G7 musí reagovať na útok Iránu na Izrael, vyhlásila vo štvrtok nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková.

- Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.