Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida

Polícia:Bombové hrozby na školách boli pravdepodobne kybernetický útok

Pripomenul, že vo štvrtok (9. 5.) budú monitorovať policajti situáciu pri školách po celej SR. PZ eviduje približne 1544 podaní na základné, materské a stredné školy.

,aktualizované 

- Chorvátska vládnuca konzervatívna strana sa po aprílových voľbách dohodla na vytvorení koalície s krajne pravicovou stranou. Oznámil to v stredu premiér a stranícky líder Andrej Plenkovič.

- Súťažný návrat na cestách absolvoval Peter Sagan, ktorý sa pripojil k novému slovenskému tímu Pierre Baguette. Trojnásobný majster sveta v záverečnom dojazde Okolo Maďarska figuroval v balíku, no do priameho boja o triumf sa nedostal.

- Násilie, nenávisť a intolerancia nesmú mať v našej spoločnosti miesto. Robme všetko preto, aby sa história spred 79 rokov už nikdy nezopakovala. Pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom to v stredu uviedol predseda opozičného KDH Milan Majerský.

- Doposiaľ vyzbierané peniaze z občianskej zbierky Munícia pre Ukrajinu poputujú na nákup delostreleckej munície. Použijú sa na ňu prvé štyri milióny eur. Informovali o tom organizátori zbierky z iniciatívy Mier Ukrajine.

- Britský minister vnútra James Cleverly v stredu oznámil, že vláda vyhostí vojenského pridelenca na ruskom veľvyslanectve v Londýne, "ktorý je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky".

- Európska únia (EÚ) nesmie dovoliť Číne, aby zaplavila jej trh lacnými elektromobilmi. Vyhlásila to v v stredu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

- V prípade utorkových (7. 5.) e-mailových bombových hrozieb na školách šlo s najväčšou pravdepodobnosťou o kybernetický útok. Informoval o tom na tlačovej konferencii viceprezident Policajného zboru (PZ) pre vnútorný poriadok a bezpečnosť Rastislav Polakovič.

- Český prezident Petr Pavel v stredu pri príležitosti Dňa víťazstva pripomenul prebiehajúci konflikt na Ukrajine. Hovoril pritom o historickom paradoxe, keď sa rola niektorých krajín od konca druhej svetovej vojny zmenila.

- Slovenských hokejistov po prehre v generálke na majstrovstvá sveta s USA (2:6) mrzela hlavne záverečná tretina, v ktorej inkasovali tri góly a už nedokázali konkurovať hviezdami nabitému tímu zo zámoria.

- Príjmy štátneho rozpočtu vlani dosiahli výšku 23,69 miliardy eur a výdavky 31,36 miliardy eur. Slovensko tak v roku 2023 hospodárilo so schodkom štátneho rozpočtu vo výške 7,67 miliardy eur, čo je 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP).

- Vláda odmietla opozičný návrh na odvolanie ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD). Nesúhlas vyjadrila na stredajšom rokovaní.

- Mieru neprospieva, keď sa rozdeľujeme na základných veciach. Tam, kde sa treba spájať a opierať sa o tradície či hodnoty, nerozdeľujme krajinu, pretože to škodí mieru. Vyhlásil to pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom premiér Robert Fico (Smer-SD).

- Je dôležité pamätať na odkaz druhej svetovej vojny, že nenávistné ideológie môžu zabíjať. Pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom to pripomenula prezidentka SR Zuzana Čaputová.

- Slovenský šprintér Ján Volko sa predstaví v piatok na mítingu Diamantovej ligy v Dauhe. V najprestížnejšom atletickom seriáli bude štartovať po druhýkrát v kariére a opäť by mal bežať dvojstovku.

- San Jose Sharks bude mať právo prvého výberu v júnovom drafte zámorskej hokejovej NHL. Americký klub v noci na stredu vyhral draftovú lotériu, keď do nej vstúpil s najvyššou šancou na úspech.

- Väčšina Slovákov dokáže pokryť základné životné náklady, avšak musí značne škrtiť svoje výdavky. Vyše polovica oslovených Slovákov sa začala obmedzovať a znižuje dobrovoľné výdavky. Dôslednejšie tiež sledujú, na čo míňajú svoje peniaze. Vyplýva to z prieskumu.

- Vo veku 94 rokov zomrel dlhoročný šéf propagandistického úradu v Severnej Kórei (KĽDR) Kim Ki-nam, ktorý slúžil všetkým trom generáciám vládnucej dynastie. S odvolaním sa na štátne médiá o tom informovala agentúra Reuters, uvádza TASR.

- Voliči, ktorí nemôžu sami upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, lebo nevedia písať a čítať, môžu vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) hlasovať s pomocou inej osoby. Umožňuje im to zákon o podmienkach výkonu volebného práva.

- V dôsledku zlyhania elektronických brán označovaných ako "e-gates" sa v príletových halách viacerých letísk v Spojenom kráľovstve tvorili v utorok večer dlhé rady cestujúcich. Britské ministerstvo krátko po polnoci informovalo o vyriešení problému.

- Tohtoročný apríl bol najteplejším štvrtým mesiacom roka od začiatku meraní a jedenástym najteplejším mesiacom v rade. Bol to tiež prvý zaznamenaný apríl s priemernou globálnou teplotou nad 15 stupňov.