Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

VIDEO: NR SR odsúdila útok na premiéra a vyzýva na nešírenie nenávisti

NR SR principiálne odmieta násilie, osobitne násilie, ktoré atentátnik zjavne spáchal iba preto, že má iný politický postoj, aký prezentuje vláda SR, uvádza sa v uznesení.

,aktualizované 

- Líder hnutia Slovensko Igor Matovič praje politikom, aby zadosťučinili uzneseniu Národnej rady (NR) SR k atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ukázali, že chcú byť slušní.

- Predseda koaličnej SNS Andrej Danko ocenil, že Národná rada (NR) SR prijala jednohlasne uznesenie o odsúdení útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD)

- Rakúski hokejisti prehrali v utorok vo vyvrcholení základnej fázy MS s Veľkou Britániou 2:4 a pripravili sa o jedinečnú šancu na postup do štvrťfinále. V ňom sa, pravdepodobne v Ostrave, stretnú severskí rivali Švédsko a Fínsko.

- Po siedmich mesiacoch od zadržania políciou sa v utorok pred sudcu Okresného súdu Žilina postavil 46-ročný Libor Š., ktorý je obžalovaný z obzvlášť závažného zločinu vraždy. Podľa obžaloby mal v októbri 13 bodnoreznými ranami pripraviť o život svojho kamaráta.

- Členské krajiny EÚ sa v utorok v Bruseli dohodli na uvoľnení výnosov zo zmrazených ruských aktív v Únii v prospech Ukrajiny vrátane nákupu zbraní.

- Trestné stíhanie v prípade minuloročnej tragickej nehody bývalého štátneho tajomníka ministerstva investícii Dušana Veliča naďalej prebieha. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa bratislavskej krajskej polície Jana Šimunková.

- Opozičné hnutie Progresívne Slovensko ocenilo jednomyseľné prijatie uznesenia o odsúdení útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Považuje to za prvý malý krok k nastoleniu lepšej politickej kultúry. Uviedol to podpredseda NR SR a líder hnutia Michal Šimečka.

- Jedna osoba zahynula a ďalších 30 utrpelo zranenia na palube lietadla spoločnosti Singapore Airlines z Londýna do Singapuru, ktoré sa v utorok dostalo do silných turbulencií.

- Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) chce zmeny pri návrhu novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá má zjednodušiť výrub drevín. K legislatíve avizuje predloženie pozmeňujúceho návrhu. Uviedol to v pléne Národnej rady (NR) SR.

- Do diskusie v pléne Národnej rady SR o novele zákona o ochrane prírody a krajiny sa prihlásilo písomne šesť rečníkov. Novela, ktorá je v druhom čítaní, mení aj zákon o civilnej ochrane. Týka sa regulácie premnožených medveďov.

- Po krátkom oneskorení sa v utorok v nemeckom Frankfurte začal súdny proces s údajnými členmi krajne pravicového Hnutia ríšskych občanov, ktorých obvinili z členstva v teroristickej skupine alebo jej podpory.

- Vo francúzskej metropole sa v utorok začal proces s tromi poprednými predstaviteľmi režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, obžalovanými zo zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov.

- Národná rada SR odsúdila útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v Handlovej. Vyzýva na nešírenie nenávisti. Ľudia podľa poslancov nesmú byť terčom nenávisti pre svoje politické názory. Vyplýva to z uznesenia, ktoré jednomyseľne schválil parlament.

- Poslanci Národnej rady SR pokračujú po takmer týždňovej prestávke v rokovaní aktuálnej 12. schôdze NR SR. V úvode rokovania zaznela štátna hymna a s prejavom vystúpil podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený riadením parlamentu.

- Premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) ráno urobili kontrolné CT vyšetrenie brušnej dutiny. Je pri vedomí a komunikuje. Na sociálnej sieti o tom informovala Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica, kde je Fico hospitalizovaný.

- Ministri členských krajín Európskej únie (EÚ) zodpovední za oblasť telekomunikácií v utorok počas svojho zasadnutia v Bruseli schválili zákon o umelej inteligencii (UI). Informuje o tom spravodajca TASR.

- Policajti Úradu inšpekčnej služby vykonávajú policajnú akciu s názvom Klient. Vyšetrovateľ vo veci obvinil a zadržal sedem osôb, a to štyroch policajtov a tri civilné osoby. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚIS Andrea Dobiášová.

- Európska únia chce otvoriť formálne prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom 25. júna - v deň, keď sa šéfovia vlád a štátov stretnú na summite EÚ v Bruseli.

- Ultratrailová bežkyňa Lenka Poláčková sa stala prvou Slovenkou, ktorá vystúpila na najvyššiu horu sveta Mount Everest bez použitia pomocného kyslíka. Informuje o tom jej profil na sociálnej sieti Instagram, uvádza TASR.