Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela

Premiér: Opravu mostov chceme ponúknuť investorom cez PPP projekty

Cez PPP projekty by sa mohla rozšíriť aj železničná trať z Bratislavy do Košíc.

- Francúzska polícia obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

- V srbskom meste Niš bude v nedeľu evakuácia, aby sa dala bezpečne odstrániť nevybuchnutá bomba NATO, uviedol v piatok mestský štáb pre mimoriadne situácie. TASR informuje podľa agentúry AFP.

- Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová.

- Juhokórejská vláda budúci týždeň spustí finálne kroky na pozastavenie licencií štrajkujúcich lekárov. Už zhruba mesiac totiž štrajkuje viac ako 90 percent z 13.000 stážistov a rezidentov proti vládnemu plánu prudko zvýšiť počet študentov na lekárskych fakultách.

- Havarijný stav veľkej časti mostov na cestách v SR plánuje vláda riešiť cez projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP). Investori by mohli dostať ponuku na opravu približne 500 mostov.

- Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka (SNS) z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredia. Na tlačovej konferencii o tom informoval poslanec za SaS Alojz Hlina.

- Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu , že Blízky východ vtiahnu do konfliktu. TASR o tom informuje podľa piatkovej správy agentúry DPA.

- Súdnu radu SR po odvolaní predsedu Jána Mazáka dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala. Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili. Kandidáta môžu navrhovať najmenej traja jej členovia.

- Traja muži v stredu večer v Bratislave platili cudzou platobnou kartou. V prípade preukázania viny im hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov. TASR o tom informovala hovorkyňa bratislavskej krajskej polície Silvia Šimková.

- Slovenské národné múzeum (SNM) musí zopakovať verejné obstarávanie na rekonštrukciu Spišského hradu. Informovalo o tom Ministerstvo kultúry (MK) SR.

- Iránske médiá popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán. TASR informuje na základe agentúry AFP a televízie al-Džazíra.

- Najmenej dve letecké spoločnosti narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael.

- Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR v piatok ráno pokračujú v diskusii k novele zákona o Fonde na podporu umenia (FPU).

- Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

- Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov.

- Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová vo štvrtok navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade, píše TASR s odvolaním sa na agentúru AFP.

- Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov. TASR informuje podľa agentúry AFP.

- Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti". TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

- Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X. TASR správu prevzala z webového denníka Buenos Aires Herald.