Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
Prezidentské
voľby 2024

V utorok sa opäť ochladí, bude prevažne zamračené

Teploty sa budú pohybovať okolo 8 až 13 stupňov C.

- Americký prezident Joe Biden prijal v pondelok v Bielom dome českého premiéra Petra Fialu. Ten si návštevu vysvetľuje ako dôkaz vynikajúcich česko-amerických vzťahov. Politici by mali hovoriť o pokračujúcej ruskej agresii na Ukrajine či napätí na Blízkom východe.

- Vo svetovom oceáne za posledných desať rokov v dôsledku bezprecedentného tepla už druhýkrát hromadne belejú koraly. Potvrdili to vedci z amerického Národného úradu pre oceány a atmosféru s tým, že častiam austrálskeho Veľkej koralovej bariéry hrozí smrť.

- Izrael odpovie na víkendový raketový útok Iránu, vyhlásil v pondelok veliteľ izraelskej armády Herci Halevi. TASR informuje na základe agentúr AP a AFP.

- Hráčmi uplynulého týždňa v zámorskej hokejovej NHL sa stali útočník Toronta Auston Matthews, obranca Roman Josi z Nashvillu a center Nazem Kadri z Calgary. Informoval o tom oficiálny web súťaže.

- Nórsko uzavrelo bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou. Oznámil to nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide.

- Nemecko plánuje zlegalizovať interrupcie počas skorého štádia tehotenstva. Návrh predložila komisia, ktorú minulý rok založila vládna koalícia kancelára Olafa Scholza.

- Počas bojov v blízkosti mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny koncom marca padol ukrajinský historik a administrátor ruskojazyčnej sekcie Wikipédie Jurij Luščaj.

- Svetoví darcovia prisľúbili pomoc Sudánu po roku ničivej vojny vo výške dvoch miliárd eur, uviedol v francúzsky prezident Emmanuel Macron.

- S búrkami treba v pondelok podvečer počítať najmä na juhozápade Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe a pre tento jav vydal výstrahu prvého stupňa.

- Podozrivým zadržaným v pondelok po útoku v asýrskom pravoslávnom chráme na predmestí austrálskeho mesta Sydney je 15-ročný chlapec.

- Etiópsky vytrvalec Sisay Lemma vyhral premiérovo vo svojej kariére Bostonský maratón. Do cieľa 128. ročníka prestížneho podujatia prišiel v čase 2:06:17 h s náskokom 41 sekúnd pred krajanom Mohamedom Esom.

- Policajti uplynulý týždeň v Žilinskom kraji odhalili 22 vodičov motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu. Dychovú skúšku nad jedno promile malo osem z nich, u 14 bola hodnota pod jedno promile.

- Najmenej 17 životov vrátane mnohých školopovinných detí si už vyžiadali záplavy v Ománe.

- Španielsky tenista Rafael Nadal vyhlásil, že návrat do súťažného kolotoča vníma ako darček. Dvadsaťdvanásobný grandslamový šampión si chce turnaj ATP 500 v Barcelone užiť.

- Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) vedie trestné stíhanie ohľadom pádu mosta Francis Scott Key Bridge v americkom meste Baltimore, pri ktorom po náraze lode do piliera zahynulo šesť osôb.

- Pre Prešovský samosprávny kraj (PSK) je prioritou, aby mu bola vrátená dotácia vo výške 50.000 eur, ktorá bola poskytnutá obci Raslavice na projekt multifunkčného ihriska.

- V Bratislave cestári hlásia viacero kolón. Na Račianskej ulici treba v oboch smeroch počítať s 20-minútovým zdržaním.

- Izrael sa údajne rozhodol odložiť dlho očakávanú inváziu svojej armády do mesta Rafah na juhu palestínskeho Pásma Gazy.

- Opozičné strany SaS a PS nepodporia schôdzu v parlamente k odvolávaniu ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD).

- Kancelária Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku vyhlásila výsledky súťaže Euroscola 2024. Na prvých troch miestach sa umiestnili stredoškoláci z Vranova nad Topľou, Dubnice nad Váhom a Lučenca, ktorí čoskoro pocestujú do Štrasburgu.