Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Rátajte s búrkami, utorok však bude prevažne slnečný

Pranostika na dnes: Keď v máji chrústy poletujú, tiež dobrý rok sľubujú.

- V apríli bolo na portáli Profesia.sk zverejnených viac ako 830 ponúk na dohodu pre študentov a študentky stredných a vysokých škôl, čo je v danom mesiaci najviac za posledné roky.

- Ceny v britských obchodoch spomalili v máji tempo rastu , pričom zaznamenali najslabší rast za 2,5 roka.

- Americký hokejista Jason Robertson zariadil hetrikom triumf Dallasu na ľade Edmontonu 5:3 v treťom zápase finále Západnej konferencie NHL.

- Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac uviedol, že španielsky premiér Pedro Sánchez je spoločník pri podnecovaní ku genocíde Židov. Španielsko v utorok oficiálne uzná palestínsky štát.

- Marten de Roon nebude reprezentácii Holandska k dispozícii na blížiacich sa ME v Nemecku. Stredopoliara Atalanty Bergamo vyradilo z hry svalové zranenie, ktoré pred dvoma týždňami utrpel vo finále Talianskeho pohára.

- Investičný fond zameraný na podporu inovatívnych slovenských firiem s globálnym potenciálom Venture to Future Fund (VFF) oznámil navýšenie kapitálu o 15,3 milióna eur.

- Osobné výdavky v Nórsku v apríli ožili a po marcovom poklese vzrástli najstrmšie za 16 mesiacov.

- Poľsko by nemalo vylúčiť vyslanie vojakov na Ukrajinu, uviedol poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v rozhovore zverejnenom v utorok.

- Útoky kosatiek na lode a člny, ktoré sa v uplynulých rokoch odohrali v okolí Pyrenejského polostrova, vyvolali otázky širokej aj odbornej verejnosti, čo toto správanie spôsobuje. Dôvod môže byť jednoduchý, uvádza štúdia – nuda a hravosť.

- Zahraničný obchod Švédska sa minulý mesiac v porovnaní s rovnakým obdobím spred roka vrátil k prebytku, keď rast vývozu prekonal tempo rastu dovozu.

- Moldavsko udelilo občianstvo niekoľkým členom rusko-bieloruskej disidentskej rockovej skupiny Bi-2, ktorá je proti vojne Moskvy na Ukrajine, uviedla v pondelok vláda v Kišiňove.

- Moderné spôsoby platenia pri nakupovaní využívajú na Slovensku častejšie muži ako ženy.

- Ceny stavebných prác boli vo štvrtom mesiaci roka 2024 medziročne vyššie o 5,1 %, tempo rastu však v porovnaní s marcom kleslo o 0,2 %.

- Slováci často hovoria, že nemajú z čoho šetriť a žijú od výplaty do výplaty. Veľakrát však môže byť problém aj v slabom domácom hospodárení, upozornil odborník na osobné financie zo spoločnosti Partners Marek Butala.

- Slováci často hovoria, že nemajú z čoho šetriť a žijú od výplaty do výplaty. Veľakrát však môže byť problém aj v slabom domácom hospodárení, upozornil odborník na osobné financie zo spoločnosti Partners Marek Butala.

- Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v apríli 2024 medziročne nižšie o 13,4 %. V medzimesačnom porovnaní ceny poklesli o 0,5 %.

- Európska centrálna banka (ECB) má dostatok priestoru na znižovanie úrokových sadzieb a súčasné očakávania trhov, že bude sadzby redukovať dlhšie obdobie, sú opodstatnené.

- Belgicko sa zaviaže, že dodá Ukrajine do roku 2028 30 stíhačiek F-16, pričom prvé jej plánuje dodať už tento rok. Oznámila to v utorok belgická ministerka zahraničných vecí Hadja Lahbibová.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyjadrila sústrasť rodinám hasičov, ktorí zahynuli pri pondelkovej (27. 5.) nehode na diaľnici D1. Zraneným zaželala skoré uzdravenie.

- Basketbalisti Bostonu Celtics si po dvoch rokoch opäť zahrajú o titul v zámorskej NBA. V noci na utorok zvíťazili vo štvrtom dueli finále Východnej konferencie na palubovke Indiany Pacers 105:102 a v sérii triumfovali suverénne 4:0 na zápasy.