Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

VÁŽNA NEHODA:V Turčianskom Ďure sa zrazilo viacero áut, cestu uzavreli

Dopravní policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Martine na mieste v súčasnej dobe vykonávajú prvotné úkony s cieľom zdokumentovania dopravnej nehody.

,aktualizované 

- Úradujúci chorvátsky premiér Andrej Plenkovič bol v piatok prezidentom Zoranom Milanovičom oficiálne poverený vedením novej vlády, na čele ktorej by tak mal byť už tretie funkčné obdobie.

- Vláda a Ministerstvo kultúry SR tu nie sú na plnenie programu opozičných, progresívnych a liberálnych strán, ale aby sme napĺňali naše sľuby a záväzky. Demokraciu na Slovensku nikto neohrozuje. Uviedla to ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS).

- Priemyselná produkcia v Taliansku v marci 2024 nečakane klesla. Ukázali to v piatok údaje štatistického úradu ISTAT. To naznačuje, že priemysel v tretej najväčšej ekonomike eurozóny zápasí s vyššími nákladmi na pôžičky.

- Učitelia majú stále väčší záujem o online vzdelávanie. Najžiadanejšou témou je prevencia šikanovania. Vyplýva to z interných dát neziskovej organizácie Edulab.

- Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) nemá žiadnu víziu pre svoj rezort, nič nebuduje. Vyhlásila to podpredsedníčka Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS) počas diskusie k návrhu na odvolanie ministerky.

- Hlas-SD v prípade zisku mandátov v európskom parlamente odmietne opätovnú nomináciu súčasnej predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej na tento post. Na piatkovej tlačovej konferencii to uviedol kandidát strany do eurovolieb Branislav Ondruš.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová si na úvod rozlúčkovej návštevy Ukrajiny, kam pricestovala ráno, uctila pamiatku 118 obetí bojov pri obci Moščun. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

- Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) ukazuje každým dňom, že sa nikdy nemala stať ministerkou a že by mala z pozície odísť. Vyhlásila to poslankyňa za SaS Mária Kolíková.

- Záchranné práce na zrúcanine goticko-renesančného hradu Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese pokračujú. Objekt dlhodobo chátral, postupne však múry zachraňujú a o pár rokov ho plánujú sprístupniť verejnosti.

- Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) sa výrazným podielom zaslúžila o etablovanie tzv. dezinformačnej scény vo verejnom priestore. Zdôraznil to poslanec Jozef Hajko (KDH).

- Národná diaľničná spoločnosť (NDS) za prvý štvrťrok tohto roka predala vyše 1,2 milióna kusov elektronických diaľničných známok (eDZ). Oproti rovnakému obdobiu minulého roka ide o nárast takmer 10 %.

- Tohtotýždňový bezpečnostný incident v podobe hromadných bombových hrozieb na školách je zlyhaním kompetentných zložiek štátu. Je o tom presvedčený bezpečnostný analytik Juraj Zábojník, ktorý poukazuje nielen na chýbajúce bezpečnostné manuály na školách.

- Mesto Poltár získalo dotáciu na domácu opatrovateľskú službu. Pokračovať v jej poskytovaní tak môže až do konca roku 2025.

- Počet štátnych úradníkov narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur. Upozornil na to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimír Ledecký na tlačovej konferencii.

- Na najväčšom nitrianskom sídlisku Klokočina pribudnú nové parkovacie miesta. Radnica začala koncom apríla s rekonštrukciou parkovacích miest na Škultétyho ulici.

- Vláda získala mandát aj na zmeny v kultúre. Vyhlásil to podpredseda NR SR Ľuboš Blaha (Smer-SD) v diskusii k návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Kritizoval pritom opozíciu, dôvody na jej odvolanie nepovažuje za opodstatnené.

- Mesto Zlaté Moravce zmodernizovalo a revitalizovalo vnútrobloky vo viacerých mestských lokalitách. Na realizáciu projektu v celkovej hodnote viac ako 600.000 eur získala samospráva nenávratný finančný príspevok.

- Mesto Galanta hľadá dodávateľa na zneškodňovanie zmesového a objemného komunálneho odpadu (KO) na skládke odpadov. Vyhlásilo verejné obstarávanie (VO) na poskytnutie služieb v priebehu nasledujúcich 48 mesiacov.

- Pri veľkoobchodných cenách pohonných hmôt v Rotterdame v 18. týždni ceny benzínu pokračovali v poklese, ceny nafty sa mierne odrazili od svojho krátkodobého minima.

- Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) má jasnú podporu klubu národniarov. Vyhlásil to podpredseda Národnej rady SR a šéf SNS Andrej Danko v úvode diskusie k návrhu na jej odvolanie. Kritizoval opozíciu a apeloval na vzájomný rešpekt.