Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
Prezidentské
voľby 2024

Odovzdaním ratifikačných listín sme sa stali v roku 2004 členom NATO

Pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do NATO prináša Tlačová agentúra SR sériu dokumentačných materiálov.

- Rusko má šesťnásobnú prevahu v počte vypálenej munície na bojisku v porovnaní s Ukrajinou, uviedol hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj.

- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu schválil nové kolo rokovaní o prímerí v Pásme Gazy, ktoré sa uskutoční v Egypte a Katare. Oznámila to jeho kancelária, niekoľko dní po tom, ako sa zdalo, že rokovania sú zastavené.

- Futbalisti FC Barcelona budú môcť vo štvrťfinále Ligy majstrov proti Parížu St. Germain zrejme počítať aj s Pedrim a Frenkiem de Jongom. Prvý menovaný už začal s individuálnym tréningom.

- Turecká letecká spoločnosť Turkish Airlines obnovila lety do líbyjskej metropoly Tripolis po takmer desiatich rokoch od ich pozastavenia. TASR o tom informuje podľa piatkovej správy agentúry AFP.

- Systém bezpečnostných kamier a SOS tlačidiel na Mostnej a Kmeťkovej ulici v Nitre je takmer nefunkčný. Podľa mestskej polície je tu po piatich rokoch od inštalácie v prevádzke iba zlomok zariadení.

- Veľký piatok je dňom stíšenia, keď by sa mal človek zamyslieť nad vážnosťou tohto dňa. Pre TASR to povedal košický arcibiskup metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska Bernard Bober, pričom vyzval na solidaritu s utrpením.

- Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa stretne so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom 9. mája v Bielom dome. Agentúre AFP to v piatok povedal nemenovaný turecký predstaviteľ, píše TASR.

- Rusko v piatok uviedlo, že sankcie OSN voči Severnej Kórei predstavujú prekážku pri podpore dialógu a mieru na Kórejskom polostrove. TASR informuje podľa agentúry AFP.

- Veľkonočné sviatky bude môcť stráviť doma so svojimi blízkymi 283 odsúdených väzňov. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská.

- Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

- Vyšetrovanie v prípade akcie Meskáč, v rámci ktorej obvinili bratislavských mestských policajtov, naďalej pokračuje. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

- Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti "židom a kresťanom" po celom svete. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry DPA.

- Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

- Organizácia Spojených národov (OSN) v stredu v New Yorku zvolila za predsedu Komisie OSN pre postavenie žien (UNCSW) predstaviteľa Saudskej Arábie. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

- Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že nemá záujem napadnúť Poľsko či Česko, ale premiér Petr Fiala varuje, že sa mu nedá veriť. Podobne sa vyjadrili napríklad aj český minister vnútra Vít Rakušan a šéf diplomacie Jan Lipavský.

- Pri dopravnej nehode prišiel o život 76-ročný cyklista. Nehoda sa stala vo štvrtok krátko pred 19.00 h na ceste neďaleko obce Klátov medzi mestami Skalica a Holíč.

- Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. TASR informuje na základe agentúry AFP.

- Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vyhlásil to francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

- Predstavitelia Litvy a Lotyšska vo štvrtok ocenili členstvo svojich krajín v NATO. Urobili tak pri príležitosti piatkového 20. výročia vstupu do Severoatlantickej aliancie, informuje TASR podľa agentúry DPA.

- V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovalo tamojšie ministerstvo dopravy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.