Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund

Žiga: Vstup do EÚ bol najdôležitejším rozhodnutím v moderných dejinách

Žiga zároveň podotkol, že ako svet, tak aj Únia sa zmenili.

- Ruský plynárenský koncern Gazprom oznámil za minulý rok prepad do straty takmer 630 miliárd rubľov, zatiaľ čo v predchádzajúcom roku vykázal zisk v hodnote vyše bilióna rubľov.

- Koaliční poslanci chcú odvolávať Máriu Kolíkovú (SaS) z postu predsedníčky výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS).

- Slovenskí hokejisti sa prebojovali do semifinále MS do 18 rokov vo Fínsku. Vo štvrťfinálovom dueli vo Vantaa zdolali Česko 3:2. Dvoma gólmi pomohol k triumfu Ondrej Maruna.

- Francúzsky prezident Emmanuel Macron v rozhovore pre týždenník The Economist varoval pred vzostupom nacionalistov v Európe. Označil ich za skrytých prívržencov vystúpenia svojich krajín z EÚ.

- Testovanie 9, známe aj pod starším názvom monitor, by v budúcnosti mohlo slúžiť ako prijímacie konanie na strednú školu (SŠ). Avizoval to minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker (Hlas-SD).

- Zákon o ochrane hospodárskej súťaže sa upraví v súlade s európskym nariadením o spravodlivých a súťažeschopných trhoch digitálneho sektora (Digital Markets Act, DMA). Novelu podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

- Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

- Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje TASR na základe agentúry Reuters.

- Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) spustila pilotný projekt telových kamier pre vlakvedúcich, ktoré majú zvýšiť bezpečnosť vo vlakoch.

- Národná diaľničná spoločnosť po niekoľkoročných odkladoch uzatvorila zmluvu s firmou CzechToll na nový mýtny IT systém.

- Členstvo Slovenskej republiky v Európskej únii (EÚ) a Severoatlantickej aliancii (NATO) podporuje približne 70 percent Slovákov.

- Školy a mnohé úrady v Spojených arabských emirátoch (SAE) zostali vo štvrtok zatvorené, pretože túto púštnu krajinu opäť zasiahli výdatné dažde.

- Viacerí ministri vidia priestor na optimalizáciu počtu zamestnancov v štátnej správe a plánujú vykonať personálne audity. Niektoré ministerstvá už dokonca počty zamestnancov či pracovníkov na dohodu škrtali.

- Mikuláš Černák zatiaľ zostáva vo väzení. Okresný súd Trnava na svojom pracovisku v Piešťanoch vo štvrtok verejné zasadnutie o Černákovom podmienečnom prepustení odročil na neurčito.

- Minister vnútra a generálny manažér Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok odmieta, že by funkcie v štátnej správe boli odmenou pre darcov strany.

- Slovenský basketbalista Timotej Malovec sa prihlásil na júnový draft najprestížnejšej súťaže sveta NBA.

- Pred Európskou úniou stoja podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) viaceré výzvy. Zaoberať sa bude musieť napríklad jej ďalším rozširovaním, nelegálnou migráciou či témou trhu.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR odvolali z funkcie členov Súdnej rady SR Andreja Majerníka a Jána Mazáka. Rozhodli o tom vo štvrtkovom hlasovaní.

- Zavedeniu medikamentóznej formy interrupcie bude predchádzať diskusia. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce tému prebrať s odborníkmi aj koaličnými partnermi.

- Polícia vyšetruje smrť 17-ročného študenta na internáte v Piešťanoch. Úmrtie jej nahlásili v stredu (1. 5.) v skorých ranných hodinách.