Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
Prezidentské
voľby 2024

Čaputová: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

Toto naše rozhodnutie spred 20 rokov považujem za najdôležitejšie, pokiaľ ide o zabezpečenie istôt bezpečnosti a prosperity našej krajiny, vyhlásila prezidentka.

,aktualizované 

- Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nevyhovujúci výrobok, a to plech na pečenie. Pri jeho analýze bolo zistené odlupovanie vonkajšieho povlaku. TASR o tom informovali z odboru komunikácie ÚVZ SR.

- Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

- Delegácia členov Kongresu USA počas návštevy Taiwanu vo štvrtok prisľúbila taiwanskej prezidentke Cchaj Jing-wen pokračujúcu americkú podporu.

- Členstvo v NATO poskytuje Slovensku bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by krajina jeho rozmerov nikdy nebola schopná sama dosiahnuť. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla na návšteve Styčného tímu pre integráciu síl NATO.

- Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku, ale ak Západ dodá Ukrajine stíhačky F-16, ruské sily ich zostrelia, vyhlásil v stredu večer ruský prezident Vladimir Putin.

- Deficit verejných financií môže tento rok dosiahnuť úroveň 7,483 miliardy eur alebo 5,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). V aktuálnom marcovom odhade to predpokladá Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

- Jeden zo šoférov autobusu, ktorý v stredu havaroval pri nemeckom Lipsku, bol 53-ročný Slovák. V čase nehody, ktorá si vyžiadala štyri obete na životoch, však šoféroval jeho 62-ročný český kolega.

- Mimoriadne rokovanie Národnej rady (NR) SR pre návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha zatiaľ nebude. Vo štvrtok to oznámil predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD).

- Komunistická strana Slovenska (KSS) odporúča v druhom kole prezidentských volieb svojim voličom spomedzi kandidátov Petra Pellegriniho. Stanovisko TASR poskytol predseda strany Jozef Hrdlička.

- Polícia zvýši výkon služby v súvislosti s veľkonočnými sviatkami. Urobí tak pre zvýšený pohyb chodcov a vodičov v cestnej premávke. Od štvrtka bude preto v teréne viac policajtov.

- Ministerstvo vnútra (MV) SR zriadilo pre druhé kolo prezidentských volieb infolinku, na ktorej voličom poskytnú informácie súvisiace s uplatňovaním volebného práva. TASR o tom informoval tlačový odbor MV SR.

- Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

- Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu.

- Na Mesiaci sa opäť podarilo oživiť lunárny modul SLIM z vynúteného spánkového režimu. Stalo sa tak po už druhej lunárnej noci s extrémne nízkymi teplotami. S odvolaním sa na agentúru AFP o tom vo štvrtok informuje TASR.

- Žiaci základných a stredných škôl majú od štvrtka veľkonočné prázdniny. K vyučovaniu sa vrátia v stredu 3. apríla.

- Hokejisti Tampy Bay zvíťazili nad Bostonom 3:1 v nočnom zápase NHL a upevnili si pozíciu na prvom mieste v boji o prvú voľnú kartu vo Východnej konferencii. Bolo to pre nich siedme víťazstvo z uplynulých ôsmich duelov.

- Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

- Nemecká polícia v stredu znížila počet obetí tažkej nehody autobusu pri Lipsku z piatich na štyri, uviedla tamojšia polícia. TASR informuje podľa agentúry DPA.

- Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. TASR informuje podľa správ agentúr AP a DPA.

- Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol v stredu na 143, oznámili ruské úrady.