Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Leto odštartuje búrkami. Nastúpia i horúčavy?

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na nasledujúci týždeň.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v Štokholme desaťročné bilaterálne bezpečnostné dohody so Švédskom, Nórskom a Islandom.

- Turecko podporuje pokračovanie pomoci Ukrajine, nechce však, aby sa Severoatlantická aliancia (NATO) zapojila do vojny s Ruskom, vyhlásil v piatok šéf tureckej diplomacie Hakan Fidan.

- Pápež František v sobotu (1. 6.) ráno vo Vatikáne príjme prezidentku SR Zuzanu Čaputovú na osobnej audiencii. Zúčastnia sa jej aj matky obetí nehody v Spišskom Podhradí.

- Francúzska ekonomika v prvom štvrťroku spomalila rast. Hrubý domáci produkt (HDP) sa v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom zväčšil o 0,2 %, čo bolo v zhode s údajom z 30. apríla.

- Slovensko by súhlasilo s návrhom generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, aby sa spojenci zaviazali poskytovať Ukrajine každoročne aspoň 40 miliárd eur pod podmienkou, že budú môcť byť použité aj na nesmrtiace systémy. Povedal to šéf diplomacie Juraj Blanár.

- Americký prezident Joe Biden povolil Ukrajine zasahovať ciele na území Ruska zbraňami, ktoré jej dodali Spojené štáty. V piatok to potvrdil šéf americkej diplomacie Antony Blinken.

- Slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi potrvá niekoľko mesiacov, kým bude môcť po atentáte v polovici mája opäť naplno vykonávať svoju funkciu.

- Aktuálna bezpečnostná situácia a prehlbovanie spolupráce v obrannom priemysle boli témami rokovaní ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD) v Španielsku s tamojšou ministerkou obrany Margaritou Robles Fernández.

- Útočník s nožom v piatok zranil niekoľko ľudí na námestí v juhozápadnom nemeckom meste Mannheim, polícia ho postrelila.

- Celkovo 21 hasičov aktuálne zasahuje pri požiari jednoduchých obydlí na ulici Za jarkom v Stropkove. Doposiaľ neboli hlásené žiadne zranenia. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Miroslava Knišová.

- Českému prezidentovi Petrovi Pavlovi klesla u občanov krajiny dôvera, stále však ostáva nadpolovičná.

- Slovenská inšpekcia životného prostredia preverí prelet vrtuľníka nad chráneným územím, ktorý spadol vo Vysokých Tatrách. Potvrdila to pre TASR.

- Piati Slováci postúpili do semifinále C1 na úvodnom podujatí Svetového pohára vodných slalomárov v nemeckom Augsburgu.

- Lokalita Ružinov, kde má vzniknúť nová národná nemocnica, má výhody aj nevýhody. Zásadnou komunikačnou chybou je nezverejnenie analýzy k projektu. Pre TASR to zhodnotil analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Martin Vlachynský.

- Na celom Slovensku treba počítať s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe a pre tento jav vydal výstrahu prvého stupňa.

- Zástupcovia ministerstva školstva na čele s rezortným šéfomTomášom Druckerom (Hlas-SD) navštívili počas zahraničnej cesty v USA spoločnosť Meta. Cieľom stretnutia bolo zvýšenie bezpečnosti na sociálnych sieťach a väčšia ochrana detí a žiakov v digitálnom priestore.

- Pre slovenskú ekonomiku, ktorá je zameraná najmä na export, je Európska únia (EÚ) priestorom, kde môže ekonomicky a sociálne napredovať a vytvárať tým vyšší sociálny status pre svojich obyvateľov. Skonštatovala to strana Hlas-SD.

- Americký exprezident Donald Trump sa môže v novembri uchádzať o znovuzvolenie aj napriek štvrtkovému usvedčeniu z podplácania a s tým súvisiaceho falšovania obchodných záznamov.

- Ochrana zdravia zamestnancov pri práci sa zvýši, úprava sa týka práce s karcinogénnymi faktormi, mutagénnymi faktormi a reprodukčne toxickými faktormi. Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.

- Inflácia v eurozóne tento mesiac vzrástla. Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien sa v máji zrýchlilo na 2,6 % z 2,4 %, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat vo svojom rýchlom odhade.