Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Posledný pracovný deň bude prevažne oblačný, počítajte s prehánkami

Teploty vystúpia na 13 až 18 stupňov C.

- Texaský guvernér Greg Abbott vo štvrtok omilostil bývalého amerického vojaka odsúdeného na 25 rokov odňatia slobody za vraždu účastníka demonštrácie hnutia Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží) spred štyroch rokov.

- Británia a Španielsko uviedli, že vo štvrtok dosiahli dôležitý pokrok v rozhovoroch o dohode o pobrexitovom štatúte Gibraltáru. Informovala o tom agentúra AFP.

- Bieloruské úrady vo štvrtok oznámili razie a konfiškáciu majetku 104 opozičných aktivistov, ktorí utiekli z krajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

- Štyri ženy údajne zahynuli vo štvrtok pri ukrajinskom ostreľovaní mesta Doneck na východe Ukrajiny, ktoré okupuje Rusko. Oznámili to tamojší Moskvou dosadení predstavitelia, informuje TASR podľa agentúry AFP.

- Hokejisti USA zvíťazili nad Francúzskom 5:0 vo štvrtkovom zápase "slovenskej" B-skupiny na MS v Ostrave. Duel mali po celý čas pod kontrolou a rýchlo sa ujali vedenia.

- Vojenská operácia izraelskej armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy je kľúčová v boji proti palestínskym militantom. Vyhlásil to vo štvrtok izraelský premiér Benjamin Netanjahu, píše TASR s odkazom na agentúru AFP.

- Španielsky kráľ Filip VI. sa vo štvrtok večer telefonicky spojil so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, aby vyjadril podporu a solidaritu Slovensku v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

- Čínsky prezident Si Ťin-pching nemôže zlepšiť vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko. Uviedlo to americké ministerstvo po tom, ako čínsky líder na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom prisľúbil posilnenie vzťahov medzi Moskvou a Pekingom

- Ruská armáda nemá dostatočný počet pozemných síl na dosiahnutie strategického prielomu v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.

- Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla. Za návrh hlasovala vo štvrtok väčšina poslancov.

- Pápež František plánuje na budúci rok navštíviť Turecko. Urobí tak pri príležitosti 1700. výročia Prvého nicejského koncilu, ktorý bol vôbec prvým cirkevným snemom s účasťou biskupov z celého kresťanského sveta.

- Na západnom Slovensku má v piatok (17. 5.) silnejšie fúkať. Počítať treba aj s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

- Juhoafrická republika (JAR) vo štvrtok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) uviedla, že situácia v Pásme Gazy dosiahla "nové a hrozné štádium". Hlavný súdny orgán OSN pritom požiadala o prijatie mimoriadnych opatrení.

- Záujmy poľnohospodárov by sa mali opäť dostať do centra pozornosti politiky Európskej únie (EÚ), vyhlásil vo štvrtok maďarský minister poľnohospodárstva István Nagy.

- Rakúski hokejisti si pripísali prvé víťazstvo na MS v Prahe, vo štvrtkovom zápase senzačne zdolali Fínsko 3:2 gólom dve desatiny sekundy pred koncom tretej tretiny.

- Hokejisti Švédska zvíťazili vo štvrtkovom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad Kazachstanom 3:1. Po štyroch dueloch majú na konte plný počet 12 bodov a sú na čele skupiny o štyri body pred Slovenskom, tretí Lotyši strácajú päť bodov.

- Rusko vo štvrtok ohlásilo vyhostenie britského vojenského pridelenca na ambasáde v Moskve Adriana Coghilla v odvete za to, že Británia oznámila vyhostenie jeho ruského náprotivka z Londýna.

- Pre USA by bol lepšie zachovať otvorený obchodný systém, než zavádzať nové clá na čínsky tovar. Oznámil to vo štvrtok Medzinárodný menový fond

- Zákaz študentom nosiť náboženské symboly neporušuje ich práva, rozhodol vo štvrtok Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu.

- Po desaťročiach, v ktorých Holandsko ťažilo z toho, že bolo jednou z najotvorenejších ekonomík na svete, sa štyri pravicové strany novej koalície zhodli na tom, že je čas na "novú kapitolu".