Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína

Premiér odcestoval na oficiálnu návštevu Azerbajdžanu

Spolu s predsedom vlády cestuje do Azerbajdžanu aj skupina podnikateľov, ktorí budú v Baku rokovať o spolupráci medzi slovenskými a azerbajdžanskými firmami, doplnil tlačový odbor.

- Polícia upozorňuje na neprejazdný pruh na rýchlostnej ceste R1 z Trnavy smerom na Nitru, kde sa prevrátil autobus. Dopravu na mieste nehody regulujú diaľniční policajti.

- Odborné komisie by k hodnoteniu žiadostí v dotačnom programe Obnovme si svoj dom mali pristúpiť v krátkom čase.

- Británia si pripomína prvé výročie korunovácie kráľa Karola III., ktorý nastúpil na trón po smrti svojej matky Alžbety II. Pri tejto príležitosti však nie sú naplánované žiadne oficiálne podujatia, uviedla agentúra AFP.

- Poľská vláda uvítala rozhodnutie Európskej komisie o chystanom ukončení konania proti Poľsku v oblasti právneho štátu. Ten už podľa nej nie je v krajine ohrozený. TASR o tom informuje na základe agentúr AFP a PAP.

- Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR zaznamenal ráno pohyb medveďa v Očovej vo Zvolenskom okrese. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ŠOP SR Kristína Bocková s tým, že podľa videa to bola približne trojročná šelma.

- Ruský parlament opäť sprísnil kontroverzný zákon o tzv. zahraničných agentoch. Podľa schválenej novelizácie ľudia klasifikovaní ako "zahraniční agenti" nebudú mať právo kandidovať vo voľbách. TASR informuje podľa agentúry DPA a Interfax.

- Ruské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo britského veľvyslanca v Moskve Nigela Caseyho. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters odvolávajúcej sa na ruské médiá.

- Pred senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku sa v pondelok postavil Róbert L., prezývaný Kýbel, považovaný za bosa bratislavskej skupiny sýkorovcov.

- Francúzsko bude na inaugurácii ruského prezidenta Vladimira Putina zastúpené prostredníctvom svojho veľvyslanca v tejto krajine. Pre agentúru Reuters to v pondelok uviedol nemenovaný zdroj z prostredia francúzskej diplomacie, informuje TASR.

- Rusko oznámilo, že jeho jednotky dobyli ďalšie dve ukrajinské dediny na frontovej línii. Podľa ministerstva obrany prevzali kontrolu nad dedinou Kotľarivka v Charkovskej oblasti a dedinou Soloviove v Doneckej oblasti, píše TASR na základe agentúry AFP.

- Na západnom a v časti stredného Slovenska treba v pondelok poobede počítať s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v tejto súvislosti vydal výstrahy prvého stupňa.

- Opozičná SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov. Ak sa pod ňu podpíše viac ako 500 ľudí, Ministerstvo financií (MF) SR bude povinné sa ňou zaoberať. Informoval o tom v pondelok hovorca SaS Ondrej Šprlák.

- Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po dvoch nezvestných 17-ročných chovankyniach Centra pre deti a rodiny Semeteš vo Vysokej nad Kysucou (okres Čadca). Selina a Lusia Halmové majú trvalý pobyt v Topoľčanoch a centrum opustili 4. mája o 15.05 h.

- Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ ZaSS) kritizuje aktuálne kroky ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej týkajúce sa výstavby univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách či novej vojenskej nemocnice v Prešove.

- Premiér Robert Fico (Smer-SD) v pondelok odcestoval na oficiálnu návštevu Azerbajdžanu. V utorok sa v Baku stretne s prezidentom krajiny Ilhamom Alijevom, s ktorým bude rokovať o prehĺbení bilaterálnych vzťahov s dôrazom na ekonomickú spoluprácu.

- Európska komisia sa chystá ukončiť konanie voči Poľsku týkajúce sa stavu právneho štátu, ktorý podľa nej už nie je ohrozený. Vyplýva to zo záverov analýzy eurokomisie zverejnených v pondelok, informuje TASR.

- Do konca mája 2024 dostanú ľudia na predčasnom dôchodku oznámenie od Sociálnej poisťovne o úprave výšky dôchodku. Týka sa to poberateľov dôchodku, ktorí odpracovali 40 rokov a vznikol im nárok na predčasný dôchodok pred 1. januárom 2023.

- Štyroch vodičov, ktorí jazdili pod vplyvom alkoholu, odhalili počas uplynulého víkendu policajti v Nitrianskom kraji. Jeden z nich skončil s autom prevráteným na streche v priekope, ďalší mal uložený zákaz činnosti viesť motorové vozidlá.

- Izrael si v pondelok pripomína šesť miliónov Židov, ktorých zavraždili nacisti a ich spojenci počas holokaustu. Pamätný deň sprevádza skutočnosť, že militantná radikálna palestínska organizácia Hamas stále zadržiava viac ako 100 rukojemníkov z Izraela.

- Na utorkovej (7. 5.) inaugurácii prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina bude Slovenskú republiku zastupovať chargé d'affaires.