Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea

FOTO A VIDEO:Ministri a poslanci odpovedali študentom na hodine otázok

Študentov v rokovacej sále privítal podpredseda parlamentu poverený jeho riadením Peter Žiga (Hlas-SD).

- Slovenský hokejový obranca Martin Fehérváry je pripravený posilniť reprezentačný tím na MS v Česku. Po tom, čo jeho tím Washington Capitals prehral v 1. kole play off NHL s New Yorkom Rangers 0:4 na zápasy, sa pozitívne vyjadril smerom k účasti na MS.

- Poľskí poľnohospodári zrušili blokády na hraničných priechodoch s Ukrajinou a ukončili dva mesiace trvajúci protest voči dovozu ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov.

- Slovensko bude do riešenia problému nelegálnej migrácie prispievať personálne, finančne aj technologicky.

- Škótsky premiér (prvý minister) Humza Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie a končí aj ako líder Škótskej národnej strany.

- Vyšetrovanie českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) potvrdilo, že za útokom na muničné sklady vo Vrběticiach pred ôsmimi rokmi bola ruská vojenská tajná služba GRU.

- Trestné stíhanie v prípade minuloročného zjazdu Komunistickej strany Slovenska (KSS) v Banskej Bystrici bolo zastavené. Vyplýva to z informácií, ktoré pre TASR uviedol odbor komunikácie Prezídia Policajného zboru.

- Konfrontácia Iránu s Izraelom potvrdila, že s krajinami v oblasti Perzského zálivu je potrebná väčšia súčinnosť v oblasti obrany. Uviedol to v pondelok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

- Opozičná SaS v pondelok spustila petíciu na ochranu druhého piliera. Dôvodom je obava, že by ho vláda mohla opäť otvoriť. Vyhlásil to v pondelok predseda SaS Branislav Gröhling

- Španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok oznámil, že zotrvá vo funkcii napriek korupčnému vyšetrovaniu svojej manželky.

- Slovensko zaznamenalo od začiatku roka nárast nelegálnej migrácie z Ukrajiny o 82 percent. Na rokovaní bezpečnostných a obranných parlamentných výborov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v Prahe to povedal predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar.

- V Afganistane spustili v pondelok novú očkovaciu kampaň proti detskej obrne. Cieľom je ochrániť približne 10,7 milióna detí do päť rokov pred týmto nebezpečným ochorením.

- Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR vyslalo záchranársky vrtuľník k požiaru auta pred obcou Studienka (okres Malacky).

- Vstupom Maďarska do Európskej únie pred 20 rokmi sa otvorili väčšie možnosti pre mladých príslušníkov tamojšej slovenskej menšiny študovať na slovenských školách, pričom niektorí na Slovensku aj zostávajú pracovať.

- Indický premiér Naréndra Módí v pondelok poprel, že by jeho krajina smerovala k autokracii. Reagoval tak na obvinenia, že vláda zorganizovala trestné konania s cieľom oslabiť oponentov pred prebiehajúcimi parlamentnými voľbami.

- Slovensko získalo počas svojho členstva v Európskej únii (EÚ) viac ako 20 miliárd eur z eurofondov, no stále sa borí s ich efektívnym čerpaním. Upozornili na to analytici oslovení TASR s tým, že jedným z problémov je aj administratívna bariéra.

- Ukrajinská armáda v pondelok oznámila, že odrazila 55 ruských útokov na niekoľko obcí v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

- Polícia preveruje nahlásenie bomby na súdoch. Pre TASR to potvrdila bratislavská krajská policajná hovorkyňa Jana Šimunková s tým, že oznamovateľ nešpecifikoval konkrétny súd.

- Expremiér Mikuláš Dzurinda, ktorý pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie (EÚ), nevidí najmenší dôvod zvažovať v súčasnosti alternatívu k EÚ.

- Na Slovensko sa v časoch po mečiarizme pozeralo cez prsty, spomína na obdobie svojho príchodu do Európskeho parlamentu Anna Záborská, ktorá bola europoslankyňou 15 rokov.