Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Prezidentka sa stretla s Kaliňákom, informoval ju o stave premiéra

Kaliňák informoval prezidentku aj o aktuálnej bezpečnostnej situácii na Slovensku.

- Vrtuľník, ktorý sa v nedeľu zrútil s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím na palube, nemal zapnutý signalizačný systém alebo takéto zariadenie nemal. Uviedol to turecký minister dopravy Abdulkadir Uraloglu.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v pondelok stretla s podpredsedom vlády Robertom Kaliňákom. Informoval ju o zdravotnom stave premiéra Roberta Fica (obaja Smer-SD).

- V utorok sa uskutočnia smútočné obrady za iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejna Amíra Abdollahjána, ktorí v nedeľu zahynuli pri páde vrtuľníka. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

- Trestné stíhanie v prípade obrazu Che Guevaru v kancelárii podpredsedu parlamentu Ľuboša Blahu (Smer-SD) polícia zastavila.

- Ústavný súd (ÚS) SR prikázal Slovenskej informačnej služby (SIS) zničiť výsledky odpočúvania z akcie Gorila.

- Stretnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej a zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho so zástupcami parlamentných strán sa v utorok (21. 5.) popoludní neuskutoční.

- Severoatlantická aliancia vyjadrila sústrasť Iránu a jeho obyvateľom v súvislosti s nedeľnou haváriou vrtuľníka, pri ktorej zahynul prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.

- Strana SaS pripravuje trestné oznámenie pre množiace sa vyhrážky voči jej predstaviteľom a členom. TASR o tom informoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

- Izrael má v úmysle rozšíriť svoju vojenskú operáciu v palestínskom meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Povedal to izraelský minister obrany Joav Galant poradcovi Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jakeovi Sullivanovi. TASR o tom píše podľa správy agentúry Reuters.

- Komisár EÚ pre krízový manažment Janez Lenarčič obhajoval rozhodnutie EÚ poskytnúť Iránu pomoc pri pátraní po mieste havárie vrtuľníka prepravujúceho prezidenta Ebráhíma Raísího. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA, z ktorej čerpala TASR.

- Na viacerých územiach Slovenska treba v pondelok počítať s intenzívnejšími zrážkami a silnejším vetrom. Vyskytnúť sa môžu aj krúpy. Uviedol to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

- Predseda gruzínskeho parlamentu Šalva Papuašvili prisľúbil prelomenie veta prezidentky Salome Zarubišviliovej pri spornom zákone o transparentnosti zahraničného vplyvu. Informovala o tom agentúra AP, na ktorú sa odvoláva TASR.

- Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange sa môže odvolať proti vydaniu do Spojených štátov, rozhodol Vrchný súd v Londýne. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

- Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku nepovolil obnovu konania v prípade na doživotie odsúdeného Rudolfa Dorčíka.

- Ukrajina stále ovláda asi 60 percent pohraničného mesta Vovčansk v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny, informoval v pondelok vo vysielaní ukrajinskej televízie námestník oblastného gubernátora Roman Semenucha.

- Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici podpísala v pondelok zmluvu so zhotoviteľom stavby novej nemocnice, so Združením nemocnica BB, Strabag PS - Siebert + Talaš.

- Maďarská polícia zadržala kapitána výletnej lode, ktorá sa minulú sobotu (18.5.) večer zrazila na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce s motorovým člnom, uviedla polícia na svojej stránke police.hu.

- Španielsko žiada verejné ospravedlnenie od argentínskeho prezidenta Javiera Mileia, ktorý v nedeľu počas svojej návštevy Madridu nazval manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza "skorumpovanou".

- Hlavné pojednávanie v prípade vraždy študenta Daniela Tupého odročili na záver septembra.

- Európska komisia oznámila, že od 20. mája vstúpila do platnosti nová smernica EÚ o environmentálnej kriminalite. Informuje o tom spravodajca TASR.