Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Pallotíni z Hronského Beňadika pomáhajú deťom z misijných krajín

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Vďaka slovenským adoptívnym rodičom a ich pravidelnému mesačnému príspevku vo výške 16 eur im zabezpečujú predovšetkým vzdelanie, ale aj stravu, ošatenie či výdavky na lekára.

Hronský Beňadik 24. februára (TASR) - Už deviaty rok pomáhajú pallotíni z Hronského Beňadika prostredníctvom projektu Adopcia srdca deťom z misijných krajín.

"Projekt vznikol ako reakcia na tragickú občiansku vojnu, ktorá zasiahla Rwandu v rokoch 1994 - 1996. Počas genocídy v priebehu sto dní zahynulo viac ako milión ľudí. Najviac trpeli osirotené deti, ktorým sa pallotínski misionári rozhodli pomôcť prostredníctvom projektu Adopcia srdca," uviedla Martina Holečková z Misijného sekretariátu - pallotíni.

Časom podľa jej slov k obetiam vojny pribudli deti, ktoré strácajú rodičov následkom rôznych chorôb, predovšetkým AIDS, alebo žijú v extrémne biednych podmienkach. Momentálne projekt podporuje deti na africkom kontinente v Rwande, Demokratickom Kongu, Kamerune, Madagaskare a Benine. Na iných kontinentoch to je India, Filipíny, Papuánová Nová Guinea, Brazília, Mexiko. Projekt zastrešuje na Slovensku Misijný sekretariát Spoločnosti katolíckeho apoštolátu. Rehoľa je skôr známa ako kňazi a bratia pallotíni.

"Našim cieľom je nielen finančné zabezpečenie detí, ale usilujeme sa vytvoriť medzi deťmi a adoptívnymi rodičmi aj citovú väzbu. Prostriedkom je korešpondencia v podobe listov medzi deťmi a rodičmi na Slovensku," podotkla Holečková. Ďalšou formou sú púte pre adoptívnych rodičov za deťmi. "V roku 2011 sa niekoľko adoptívnych rodičov osobne stretlo v Rwande s podporovanými deťmi a v minulom roku sme rovnako s niekoľkými rodičmi vycestovali a umožnili im osobne vidieť ako projekt funguje v teréne," ozrejmila Holečková.

Adopcia na diaľku

Ďalším aspektom projektu je podľa jej slov formácia detí. Deti zapojené do Adopcie srdca sa pravidelne zúčastňujú na formačných stretnutiach, ktoré vedú kňazi, rehoľné sestry spolu so sociálnymi pracovníkmi. Cieľom takýchto stretnutí je predovšetkým vedenie detí k zodpovednosti a prípadnej ďalšej spolupráci na projekte potom ako ho ukončia. Často sa stáva, že deti, ktoré ukončia projekt sa späť vracajú ako dobrovoľní pomocníci alebo ako opatrovníci detí, ktoré stratili rodičov.

Konkrétne dieťa si je možné adoptovať na diaľku prostredníctvom vyplnenia registračného formulára na stránke www.pallotini.sk v sekcii Adopcia srdca alebo je potrebné sa skontaktovať s Misijným sekretariátom pallotínov v Hronskom Beňadiku príp. v Bratislave.

Adoptívni rodičia na začiatku dostanú fotografiu dieťaťa a základné informácie o ňom. Následne komunikujú s deťmi prostredníctvom výmeny listov. Deti píšu rodičom približne dvakrát do roka a z krajín, kde to je možné dostanú rodičia aj vysvedčenie. V prípade, že nie je možné zaslať priamo vysvedčenie od osôb zodpovedných na mieste za projekt dostanú informáciu o školských výsledkoch podporovaného dieťaťa.

"Listy sú do jednotlivých krajín zasielané v úradných jazykoch. Preklad listov zabezpečujeme vďaka dobrovoľníkom na Slovensku. V súčasnosti naďalej hľadáme ľudí, ochotných podporiť náš projekt prostredníctvom prekladov listov z a do francúzskeho a portugalského jazyka," uviedla Holečková.

Existuje však možnosť podporiť projekt aj všeobecne. "To znamená, že si neadoptujete konkrétne dieťa, ale podľa svojich možností prispejete na účet určený pre tento projekt s heslom Srdce," povedala Holečková. Takýto spôsob pomoci slúži pre deti, ktoré nie sú zapojené do projektu, ale potrebujú akútnu pomoc. Napríklad zaplatiť vyšetrenie u lekára a pod.

"Do projektu sa usilujeme v prvom rade zapojiť osirelé deti, prípadne deti z mnohopočetných rodín alebo veľmi chudobné. Rozdiel v zaraďovaní detí do projektu je podmienený krajinou v ktorej ho realizujeme. V Afrike sú to väčšinou siroty, z niektorých iných krajín sú to deti chudobné, ktoré by bez tejto pomoci nemohli chodiť do školy, napriek tomu, že žijú v kompletnej rodine," dodala.