Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Akadémia umení si pripomína 25. výročie vzniku umeleckými aktivitami

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Počas troch dní prezentuje svoje úspechy, ocenenia, výsledky a projekty dlhoročného úsilia vzdelávania umelcov.

Banská Bystrica 27. októbra (TASR) – Početnými umeleckými podujatiami si Akadémia umení (AU) v Banskej Bystrici v týchto dňoch pripomína 25. výročie založenia univerzity. Počas troch dní prezentuje svoje úspechy, ocenenia, výsledky a projekty dlhoročného úsilia vzdelávania umelcov.

Ako TASR informovala Barbora Špániková, manažérka podujatia a pedagogička katedry herectva fakulty dramatických umení, ešte aj v piatok (28. 10.) ponúkajú pod názvom Exkurzia umenia interaktívnu prehliadku otvorených ateliérov, učební, koncertných sál a štúdií v sprievode akademických zamestnancov a študentov. V kine ART zasa pripravili výber najúspešnejších študentských filmov.

Do piatka možno vidieť v Galérii FX Fakulty výtvarných umení AU aj výstavu významného slovenského maliara s medzinárodným renomé a jedného z hlavných postáv súčasného konceptuálneho umenia na Slovensku Rudolfa Sikoru. Predstavuje svoje diela z posledného obdobia v médiách grafiky a digitálnej tlače.

"Sikora je známy ako osobnosť permanentnej spoločenskej angažovanosti. Jeho protestný hlas a konkrétne činy, ale najmä skúmavá povaha jeho tvorby, sú známe po celom svete," dodala Špániková.