Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Aktivisti nechali Kotlebovi vysvedčenie v podateľni, pozrite si známky

Na snímke verejné odovzdávanie vysvedčenia predsedovi BBSK a Happening s odovzdaním vysvedčenia pre najhoršieho žiaka v kraji Mariána Kotlebu 28. septembra 2015 v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Branislav Račko

Monitoring bol podľa nich zameraný na to, aby reálne zhodnotili jeho činnosť vo funkcii.

Banská Bystrica 28. septembra (TASR) – V podateľni Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v Banskej Bystrici dnes na poludnie aktivisti z iniciatív "Nie v našom kraji" a "Nie v našom meste" nechali predsedovi BBSK Marianovi Kotlebovi nelichotivé vysvedčenie za doterajšiu činnosť. Jeho celková známka je 4,46, čo je medzi štvorkou a päťkou. "Keby bola župa škola, Kotleba by s celým tímom Ľudovej strany Naše Slovensko prepadol," konštatovala Ingrid Kosová, koordinátorka projektu WatchBBSK.

Ako dnes na tlačovej besede zdôraznili aktivisti, ktorí v rámci tohto projektu monitorovali a vyhodnocovali činnosť kraja v 19 oblastiach, nerobili to preto, aby zdiskreditovali Mariana Kotlebu.

"Monitoring bol zameraný na to, aby sme reálne zhodnotili jeho činnosť vo funkcii a tiež to, či voliči, ktorí mu dali šancu vo voľbách, môžu mať aj nejaký pozitívny pocit z toho, že mu dali hlas," uviedla Kosová.

Pri hodnotení činnosti predsedu BBSK mapovali situáciu v kraji prostredníctvom rozhovorov s verejnými predstaviteľmi – starostami, primátormi, poslancami VÚC, štátnymi zamestnancami, ale i občanmi BBSK. Oslovili vyše 200 respondentov v rámci kraja, s rozhovorom súhlasilo 71. Ako poznamenal Radoslav Sloboda, projektový manažér WatchBBSK, ich mená a odpovede ponechajú v anonymite.

Na snímke verejné odovzdávanie vysvedčenia predsedovi BBSK a Happening s odovzdaním vysvedčenia pre najhoršieho žiaka v kraji Mariána Kotlebu 28. septembra 2015 v Banskej Bystrici.
Foto: TASR/Branislav Račko

"Nie všetci mali dostatok informácií alebo odborných kompetencií na zodpovedanie otázok. Mali možnosť aj neodpovedať. Našli sa i takí, ktorí odmietli hodnotiť činnosť M. Kotlebu z obáv, že by im to uškodilo alebo sa len nechceli zúčastniť hodnotenia "proti" Kotlebovi," vysvetlila Kosová.

Najlepšiu známku 3,70 získal Kotleba "v predmete" Spolupráca s obcami, čo má podľa aktivistov súvis najmä s tým, že ak sa obce uchádzali o dotácie a boli im schválené alebo aspoň prisľúbená pomoc, starostovia hodnotili zhovievavejšie. Vplyv na lepšiu známku mali tiež početné výjazdové zasadnutia v regiónoch.

"Jediná pozitívna informácia, ktorá sa objavila, bol lacnejší nákup soli, ktorý znížil stratu Banskobystrickej regionálnej správy ciest o 400.000 eur. Iné pozitívne správy nemôžeme propagovať, lebo ich nemáme. Od respondentov zväčša zaznievali odpovede, že je to katastrofa, že sme na úrovni Ulanbátaru a že kraj sa vrátil o 20 rokov dozadu," zdôraznila Kosová.

Výsledkom polročnej práce a niekoľkohodinových rozhovorov aktivistov s respondentmi je nielen vysvedčenie, ale i publikácia "Zbystrujeme pozor!nosť – odpočet činnosti M. Kotlebu vo funkcii predsedu BBSK. Vysvedčenie pre župana."

Ako dodal Sloboda, projekt WatchBBSK bol podporený Islandom, Lichtenštajnskom a Nórskom prostredníctvom programu Aktívne občianstvo a inklúzia, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska a SOCIA – nadácia pre sociálne zmeny.

Vysvedčenie
Foto: Nie v našom kraji