Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Aktivity oslavujúce Deň Zeme budú na viacerých miestach v SR

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rezortné organizácie Ministerstva životného prostredia SR pripravili spolu s partnermi ekohry, tvorivé dielne, enviroaktivity pre deti, výstavy, čistenie okolia a mnohé iné aktivity.

Banská Bystrica 22. apríla (TASR) – Pri príležitosti Svetového dňa Zeme, ktorý si pripomíname dnes, pripravili rezortné organizácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR spolu s partnermi ekohry, tvorivé dielne, enviroaktivity pre deti, výstavy, čistenie okolia a mnohé iné aktivity. Možno sa tiež dozvedieť odpovede na otázky, kedy a prečo je Zem smutná, ako ju rozveseliť či ako správne triediť odpad. TASR o tom informovala Monika Pastuchová z odboru komunikácie a osvety Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) v Banskej Bystrici.

Pre verejnosť sú pripravené aktivity súvisiace s oslavou Svetového dňa Zeme v termíne 22. – 30. apríla, a to v Banskej Bystrici, Zvolene, Bardejove, Štrbskom Plese, Hriňovej, Podbrezovej, Mýte pod Ďumbierom, Heľpe či Dolnom Harmanci.

"SAŽP pripravila výstavu výtvarných prác detí z medzinárodnej súťaže Zelený svet. V banskobystrických materských školách tak budú deti v rámci enviroaktivít hovoriť o narodeninách planéty Zem. V mnohých obciach a mestách využijú oslavy Dňa Zeme na jarné čistenie prírody a výsadbu zelene," priblížila Pastuchová. K čisteniu okolia pracovísk rezortných organizácií MŽP sa 24. apríla pridajú aj zamestnanci SAŽP a Štátnej ochrany prírody v Banskej Bystrici.

Pastuchová pokračovala, že znečistené územia sa stali jedným z globálnych problémov súčasnosti. Táto téma sa stala kľúčovou oblasťou v rámci environmentálnej agendy Európskej komisie. Hovoriť o nej budú odborníci na konferencii Znečistené územia, ktorá sa 24. – 27. apríla uskutoční na Štrbskom Plese. Všetky aktivity, ktoré rezortné organizácie MŽP a partnerské inštitúcie pripravujú, majú ambíciu poukázať na dôležitosť ochrany prírody. Podujatia pre deti i dospelých majú podnietiť záujem verejnosti o životné prostredie.

Pastuchová pripomenula, že 22. apríla 1970 ekológovia v USA ovplyvnení snímkami z kozmu dokumentujúcimi krehkosť a zraniteľnosť Zeme vyzvali na spoločné celosvetové úsilie na ochranu Zeme. Iniciátorom bol environmentálny aktivista Gaylord Nelson. Z jeho podnetu sa v USA uskutočnili podujatia podporujúce environmentálne hnutie. Neskôr sa táto iniciatíva rozšírila po celom svete, pripája sa k nej stále viac ľudí a Deň zeme nadobudol celosvetový rozmer. Jeho cieľom je pripomenúť si našu závislosť na cenných daroch Zeme.