Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Andrej Kiska po prvý raz vo funkcii navštívil Banskú Bystricu

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska (druhý vpravo) navštívil v piatok 20. júna 2014 regionálne pracovisko Kancelárie prezidenta (KP) Slovenskej republiky v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Branislav Račko

Jeho prvé kroky pod Urpínom viedli do budovy Štátnej vedeckej knižnice, kde sídli regionálne pracovisko Kancelárie prezidenta SR.

Banská Bystrica 20. júna (TASR) – Ani nie po týždni od inaugurácie za nového slovenského prezidenta Andrej Kiska dnes po prvý raz vo funkcii hlavy štátu navštívil Banskú Bystricu. Jeho prvé kroky pod Urpínom viedli do budovy Štátnej vedeckej knižnice (ŠVK), kde sídli regionálne pracovisko Kancelárie prezidenta SR.

Pred ŠVK ho už čakali Banskobystričania, ktorí mu po vystúpení z auta zatlieskali, ale ho aj oslovili s problémami.

"Môj súdny spor o dedičstvo sa ťahá už 23 rokov. Mám zničené psychické zdravie, stojí ma veľa peňazí a stále narážam na samé obštrukcie zo strany súdov," reagovala pre TASR Banskobystričanka Eleonóra Čapčíková. Prezidentovi podala ruku a poprosila ho o pomoc. Sľúbil jej, že sa na to pozrie. Do regionálnej kancelárie má doniesť podklady k súdnemu sporu.

"Počúvala som jeho emotívny prejav, v ktorom sľúbil pomôcť obyčajným, chudobným ľuďom. Budem žiť v nádeji, že mi pomôže. Darmo sa tu budú meniť zákony, je to o ľuďoch – sudcoch, ktorí sa musia zmeniť, byť ľudskí a spravodliví," dodala Čapčíková.

Fotogaléria: Prezident Andrej Kiska v Banskej Bystrici


Prezidenta vyprevádzali prváci

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska navštívil v piatok 20. júna 2014 regionálne pracovisko Kancelárie prezidenta (KP) Slovenskej republiky v Banskej Bystrici. Na snímke prezident SR Andrej Kiska (vpravo) a riaditeľka Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici Oľga Lauková (vľavo).
Foto: TASR/Branislav Račko
Andreja Kisku pri odchode z regionálneho pracoviska Kancelárie prezidenta SR neplánovane vyprevadilo 30 prvákov zo Základnej školy Jána Bakossa v Banskej Bystrici, ktorí majú dnes športový deň a išli náhodou okolo ŠVK. Učiteľky prehovorili, aby počkali na prezidenta, ktorého "chcú vidieť aj naživo, nielen na obraze na stene".

Ten sa pri nich pristavil, opýtal sa ich, aké budú vysvedčenia a rozprávali sa aj o tom, ako pôjdu do druhého ročníka. Prezident však nemohol vedieť, že práve škola, z ktorej sú prváci, sa od septembra 2014 ruší proti ich vôli.

Kiska potom zamieril do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou, kde navštívi malých pacientov s onkologickým ochorením a stretne sa aj s personálom Kliniky pediatrickej onkológie a hematológie a tiež so zástupcami občianskeho združenia Svetielko nádeje.



Prezident: Dajte mi aspoň sto dní

Prezident SR Andrej Kiska dnes po prvý raz vo funkcii hlavy štátu navštívil Banskú Bystricu. Stretnutie s onkologicky chorými deťmi, ktoré sú hospitalizované v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou, bolo pre neho emotívne.

"Ako človek, ktorý roky robil v charite, nedalo mi, aby som sa tu nezastavil. Je to vždy ťažké, detičky bojujú spolu s rodičmi, ale sú tu ľudia, čo aj napriek tomu, aká je situácia v zdravotníctve, dávajú zo seba všetko, aby im pomohli prežiť obdobie, ktoré tu musia stráviť v čo najlepšej pohode," reagoval prezident po návšteve Kliniky pediatrickej onkológie a hematológie.

"Nedá sa, keď človek ide z onkológie, aby nevypadla aj slza. Nedá sa všetko vyliečiť, ale treba bojovať a treba podporovať všetkých tých, ktorí v tomto boji za nimi stoja. S úctou sa skláňam pred lekármi a zdravotným personálom, ktorí obetavo bojujú," dodal Kiska.

Na brífingu v nemocnici sa vrátil aj k návšteve banskobystrického pracoviska kancelárie prezidenta. "V týchto dňoch sa spoznávam so všetkými pracovníkmi kancelárie a oboznamujem sa s problematikou, aby som to všetko, čo som sľúbil, pomaly aj napĺňal," konštatoval prezident. Do Banskej Bystrice mieni chodiť skôr pre stretávanie sa s ľuďmi, než úradovať v miestnej kancelárii.

Na otázku TASR, či si už stihol vytvoriť obraz o situácii v tejto regionálnej kancelárii, prípadne, či už uvažoval o nejakých personálnych zmenách, Kiska reagoval: "Ešte je priskoro. Spoznávam sa s ľuďmi, ešte len nasávam samotný systém práce aj v Bratislave. Dajte mi aspoň sto dní."



Prezident chce navštíviť každý slovenský región a rozprávať sa s ľuďmi

Ani nie po týždni od inaugurácie za nového slovenského prezidenta Andrej Kiska v piatok 20. júna 2014 po prvý raz vo funkcii hlavy štátu navštívil Banskú Bystricu.
Foto: TASR/Branislav Račko
Prvá pracovná návšteva prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku v metropole východného Slovenska smerovala do regionálneho pracoviska Kancelárie prezidenta (KP) SR v Košiciach na Hviezdoslavovej ulici.

„Po tejto návšteve v Košiciach môžem povedať, že som sa stretol počas prvého týždňa v úrade už so všetkými pracovníkmi kancelárie prezidenta,“ vyhlásil Kiska pred novinármi.

Zároveň potvrdil, že v budúcnosti chce častejšie navštevovať slovenské regióny. „Už v inauguračnom prejave som povedal, že sa chcem stretávať s ľuďmi, chcem byť v regiónoch, pretože to treba nasať, nedá sa to riešiť len z Bratislavy,“ povedal a prízvukoval, že chce navštíviť každý región v čo najkratšom čase. Zdôraznil, že v súčasnej dobe sa snaží pochopiť, ako fungujú regionálne kancelárie. „Pochopil som, že ľudia sem chodia. Potrebujú sa stretnúť s niekým, o kom vedia, že sa potom stretne s prezidentom a že ich problém sa k prezidentovi dostane. Teraz budem uvažovať o tom, ako ešte lepšie dostať prezidentský úrad k ľuďom,“ doplnil Kiska.

Svoju návštevu KP v Košiciach označil za pracovnú a zoznamovaciu. „Nechcem na svojich návštevách v regiónoch stráviť niekde pol dňa, ale dlhšiu dobu, stretávať sa s ľuďmi, navštíviť nemocnice, školy a stretávať sa s ľuďmi, ktorí sa angažovali a niečo urobili, aby som ich povzbudil,“ dodala hlava štátu. Prezident tiež vyhlásil, že žiadne personálne zmeny v regionálnej kancelárii nepripravuje.

Kiska uviedol, že najbližšie zahraničné návštevy pripravuje v júli - do Českej republiky, Poľskej republiky a do Rakúska. „Chcem si sadnúť s pánmi prezidentmi, prediskutovať okruhy, ktoré nás trápia v centre Európy,“ zdôraznil.

Po návšteve KP sa prezident vybral na pešiu prechádzku centrom Košíc k Dómu sv. Alžbety.