Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Asociácia pre sociálny rozvoj poskytla doposiaľ služby 164 klientom

Ilustračné foto Foto: Tablet.TV

Služby tohto centra počas troch mesiacov fungovania využilo 164 klientov a ich počet neustále rastie.

Rimavská Sobota 8. decembra (TASR) – Doterajšia činnosť, výsledky a priority na rok 2016 boli predmetom decembrového zasadnutia Asociácie pre sociálny rozvoj a podporu občanov SR (ASRPO), ktorá v Rimavskej Sobote prevádzkuje prvé Integračné centrum sociálnej pomoci (ICSP) na Slovensku. Ako TASR informovala prezidentka ASRPO Andrea Gállová, služby tohto centra počas troch mesiacov fungovania využilo 164 klientov a ich počet neustále rastie.

„Hlavnými problémami, s ktorými sa klienti obrátili na zamestnancov ICSP, boli otázky zamestnanosti, včasná intervencia pri výskyte sociálno–patologických javov v rodinách, zadlženosť rodín a finančné poradenstvo či administratívne úkony. Poskytovali sme však aj základné sociálne poradenstvo pri orientácii na trhu práce, adaptácii na nové pracovné podmienky, ako aj základné právne poradenstvo najmä v oblasti trestného a rodinného práva,“ vymenovala prezidentka.

ICSP podľa jej vyjadrenia nadviazalo aktívnu komunikáciu a spoluprácu s predstaviteľmi samosprávy. „Máme už za sebou niekoľko spoločných pracovných stretnutí, kde aktívne a odborne diskutujeme a hľadáme alternatívy riešenia ich problémov. Zároveň sa občania jednotlivých obcí pravidelne obracajú na nás v ICSP so svojimi individuálnymi i skupinovými problémami, čo vnímame veľmi pozitívne,“ konštatovala Gállová s tým, že takýmto ľuďom vedia významným a vhodným spôsobom poskytnúť poradenstvo, prevenciu a vzdelávanie bezplatnou formou. „Naším cieľom je podieľať sa na tvorbe a skvalitňovaní života v regióne najmä v sociálnej oblasti,“ zdôraznila.

Na zasadnutí bol prítomný aj Milan Schavel, vysokoškolský pedagóg a odborný garant ASRPO. „V roku 2016 bude dôležité naďalej pokračovať v napĺňaní cieľov ASRPO, okrem iného tým, že sa otvorí ďalšie ICSP v Banskej Bystrici. Budeme sa tiež uchádzať o granty zo zdrojov EÚ, ktoré budú ponúknuté pre nasledujúce programovacie obdobie,“ uviedol Schavel a doplnil, že s doterajšou činnosťou a výsledkami ASRPO je spokojný.