Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Banskobystrické Divadlo na rázcestí neostalo samé, má podporu kolegov

Bábkové divadlo na Rázcestí (BDnR)/Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

Po stopnutí dotácie šéfom BBSK Marianom Kotlebom divadlu v týchto dňoch vyjadrujú podporu ďalšie kultúrne inštitúcie, umelci a kolegovia.


Banská Bystrica 2. októbra (TASR) – Bábkové divadlo na Rázcestí (BDnR) v Banskej Bystrici nezostáva v ťažkých chvíľach osamotené. Po tom, ako mu predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba nepodpísal dotačnú zmluvu, na základe ktorej malo dostať takmer 7000 eur od ministerstva zahraničných vecí na projekt STOP EXTRÉMIZMU!, divadlu v týchto dňoch vyjadrujú podporu ďalšie kultúrne inštitúcie, umelci a kolegovia.

"Ubezpečujeme vás, že nie ste osamotení, čo dokazuje podpora, ktorú vám vyjadrujú jednotlivci aj inštitúcie z celého Slovenska. Stojíme pri vás vo vašom úsilí o demokratickú správu vecí verejných a rešpektovanie slobodnej umeleckej tvorby," uvádza sa vo vyhlásení Slovenského centra (SC) UNIMA, Národné stredisko Medzinárodného bábkarského zväzu. Ako v ňom predseda SC UNIMA Ivan Gontko tvrdí, pripájajú sa k výzve BDnR, v ktorej umelci protestujú proti ideologickému riadeniu BBSK, zneužívaniu moci verejnými činiteľmi a porušovaniu demokracie v tomto kraji.

BDnR vyjadrilo podporu aj divadlo GUnaGU, Štátna opera, Záhrada – Centrum nezávislej kultúry, Divadlo z Pasáže, Medzibrodské kočovné divadlo, Divadlo Zelienka, O. Z. za!amfiteáter či Divadlo Štúdio tanca. Práve to bolo v auguste prvým kultúrnym zariadením v BBSK, ktorému Kotleba stopol dotáciu od ministerstva kultúry na októbrový festival. Divadelníci ho následne museli zrušiť.

Za hanebný výsmech kultúre v demokratickej spoločnosti označil krok predsedu BBSK aj nezaradený poslanec NR SR a exminister kultúry Daniel Krajcer.