Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

B. BYSTRICA: DFNsP hodnotila na konferencii desať rokov svojej existen

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, archívne foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Priblíženie vzniku a vývoja pediatrie v Banskobystrickom kraji, ako aj načrtnutie plánov do ďalších rokov bolo obsahom konferencie, ktorá sa konala vo štvrtok 14. mája v Banskej Bystrici.

Banská Bystrica 15. mája (TASR) - Priblíženie vzniku a vývoja pediatrie v Banskobystrickom kraji, ako aj načrtnutie plánov do ďalších rokov bolo obsahom konferencie, ktorá sa konala vo štvrtok 14. mája v Banskej Bystrici.

Ako dnes TASR informovala predsedníčka Klubu priateľov banskobystrickej Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) Jana Petríková, konferencia mala slávnostný charakter, keďže v decembri 2014 uplynulo desať rokov od vzniku DFNsP a v januári 2015 to bolo 30 rokov od vzniku novorodeneckého skríningu na Slovensku.

Profesor Svetozár Dluholucký priblížil na začiatku zrod pediatrie v Banskej Bystrici. Známy slovenský lekár stál vtedy po boku Pavla Fabiána, prvého primára detského oddelenia v Banskej Bystrici. "Profesor Dluholucký zhrnul do pútavej prezentácie takmer 70 rokov zdravotníckej starostlivosti o detských pacientov," priblížila Petríková.

Vedúca Skríningového centra novorodencov SR Mária Knapková a prednostovia kliník detskej nemocnice - Karol Králinský, Eva Bubanská a Roman Koreň, zhodnotili vývoj a fungovanie svojich pracovísk a vyzdvihli špecifické metódy a postupy, ktoré sa na klinikách realizujú.

V Skríningovom centre novorodencov SR bolo od jeho vzniku v roku 1985 vyšetrených 1,9 milióna novorodencov, zachytených a liečených bolo 839 novorodencov. Do roku 2013 bol vykonávaný skríning štyroch ochorení, od roku 2013 je to už 13 ochorení. V skríningovom laboratóriu sa vykonáva aj špeciálny test na potvrdenie otráv muchotrávkou zelenou.

Klinika pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny zabezpečuje zdravotnú starostlivosť kriticky chorým deťom všetkých vekových skupín. V rámci jej činnosti sa realizujú transporty kriticky chorých novorodencov a detských pacientov. Banskobystrický pediatrický transportný tím je totiž jediný na Slovensku, ktorý takéto transporty robí. Ročne sa vďaka nim k náležitej zdravotnej starostlivosti dostane asi 150 detí. "Klinika detskej chirurgie sa zase môže pochváliť veľmi dobrými výsledkami pri laparoskopických operáciách u detí od dvoch rokov," uviedla Petríková.

Na Klinike pediatrickej onkológie a hematológie bolo za posledných desať rokov liečených 383 detí s novodiagnostikovanými hematologickými malignitami a solídnymi nádormi. Najčastejšími diagnózami sú akútne leukémie, nádory CNS a lymfómy. Klinika sa aktívne zapája do medzinárodných klinických štúdií. Vďaka komplexnej starostlivosti je v súčasnosti na nej úspešnosť liečby onkologických ochorení 75 – 80 percent.

DFNsP Banská Bystrica je tretie najväčšie pracovisko komplexnej pediatrickej zdravotnej starostlivosti na Slovensku. Na jej štyroch klinikách s 97 lôžkami je ročne hospitalizovaných v priemere 4000 detí. Ďalších takmer 83.000 detí je ročne vyšetrených v 30 špecializovaných ambulanciách a jednom nelôžkovom oddelení. Na 11 pracoviskách spoločných liečebných a vyšetrovacích zložiek vrátane skríningu je ročne poskytnutá zdravotná starostlivosť viac ako 108.000 deťom. Aktuálne nemocnica zamestnáva 327 ľudí, z toho 73 lekárov a 136 sestier.

V závere konferencie vystúpila riaditeľka nemocnice Marianna Hoghová, predstavila ciele, vízie a smerovanie DFNsP. Nemocnica chce predovšetkým dodržiavať európske a svetové štandardy poskytovania zdravotnej starostlivosti prostredníctvom profesionálneho tímu odborníkov-špecialistov a pomocou špičkových zdravotníckych prístrojov a zariadení.

Nemocnica má ambície stať sa centrom transportov kriticky chorých detí s medzinárodnou akreditáciou. Usiluje sa o potrebné legislatívne úpravy transportov, ako aj o náležité technické vybavenie, ktoré by umožnilo transporty detí, u ktorých to v súčasnosti nie je reálne možné.

V rámci jednotlivých kliník je snaha o vytvorenie centra alternatívnych ventilačných metód, centra eliminačných metód, centra vrodených metabolických porúch a centra vrodených nekardiochirurgických chýb.

DFNsP má tiež predpoklady na ďalší rozvoj v oblasti neurológie zriadením neurofyziologického laboratória, v oblasti pneumológie rozšírením spektra vyšetrení o bronchomotorické testy, v oblasti chirurgie vykonávaním miniinvazívnej korekcie deformít hrudníka, hepatobiliárnej a cievnej chirurgie. V oblasti pediatrickej onkológie chce nemocnica vybudovať satelitné pracovisko svetového centra pre onkologickú liečbu a v spolupráci s Univerzitnou nemocnicou v Tubingene (SRN) začať zavádzať zložitejšie a náročnejšie postupy liečby a eliminovať tým zákroky vykonávané v zahraničí.