Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

B. Bystrica upustila od pôvodného projektu revitalizácie parku

Mestský park v širšom centre Banskej Bystrice, foto z archívu. Foto: ASR - Dušan Hein

Magistrát plánuje projekt revitalizácie mestského parku zaktualizovať, prostriedky z eurofondov na jeho financovanie sa bude pokúšať získať v rámci programového obdobia 2021 – 2027.

Banská Bystrica 6. októbra (TASR) – Vedenie mesta Banská Bystrica upúšťa od pôvodného projektu revitalizácie Mestského parku na Tajovského ulici, ktorý predstavilo ešte v roku 2018. Projekt, ktorý sa stretol s nesúhlasom časti verejnosti, do dnešného dňa nezískal právoplatné stavebné povolenia. TASR o tom informovala hovorkyňa primátora mesta Zdenka Marhefková.

Okrem chýbajúceho stavebného povolenia sa samospráva rozhodla aktivity na revitalizáciu mestského parku ukončiť aj pre ukončené výzvy na podávanie žiadostí o eurofondy v súčasnom programovom období a zmenu podmienok na ošetrenie drevín, ktoré boli v auguste tohto roku poškodené veternou smršťou. Nový projektový zámer na obnovu parku plánuje pripraviť participatívnym spôsobom za účasti verejnosti.

„Revitalizácia mestského parku ostáva naďalej jednou z mojich priorít. Napriek veľkej snahe a niekoľkoročnému obdobiu príprav však tento projekt stále nie je vo finále. Nie každý z verejnosti má naň rovnaký názor ako my, preto sme aktuálne v štádiu niekoľkých, konkrétne štyroch, odvolacích konaní proti vydaným stavebným povoleniam, a to i napriek tomu, že k celému projektu máme súhlasné stanoviská nielen dotknutých orgánov, ale aj od Pamiatkového úradu SR a Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici,“ uviedol primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.
Ľudia cvičia jogu v Mestskom parku v Banskej Bystrici, foto z archívu.
Foto: TASR - Dušan Hein

Magistrát plánuje projekt revitalizácie mestského parku zaktualizovať, prostriedky z eurofondov na jeho financovanie sa bude pokúšať získať v rámci programového obdobia 2021 – 2027. Do prípravy projektu chce mesto zapojiť aj verejnosť tak, ako sa zaviazalo v akčnom pláne Otvoreného vládnutia mesta Banská Bystrica 2021/2022.

„Myslím si, že nie je dôvod polarizovať verejnosť a vytvárať z parku politickú tému. Čaká nás ďalšie programové obdobie, na ktoré sa chceme pripraviť v predstihu. Po vzore stretnutí s obyvateľmi k projektom týkajúcim sa Zelených sídlisk chceme postupovať aj v tomto prípade,“ doplnil Nosko s tým, že návrh revitalizácie mestského parku ďalej poslúži ako podklad pre prípravu architektonickej súťaže návrhov.

Mestský park v Banskej Bystrici z roku 1896 je národnou kultúrnou pamiatkou. Má výmeru takmer 6,5 hektára a označujú ho za prvú verejnú zeleň na území mesta. V strede parku sa nachádza i drevený altánok, ktorý tam pribudol až v 20. rokoch minulého storočia a bol dejiskom koncertov vojenskej hudby. O revitalizácii mestského parku, ktorú sa doposiaľ uskutočniť nepodarilo, sa v meste pod Urpínom hovorí už od roku 2000.