Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Dotácie sa budú v Banskej Bystrici prideľovať po novom

Banská Bystrica Foto: TASR - Jozef Ďurník

Mesto zo svojho rozpočtu podporuje nenávratnými finančnými príspevkami aktivity zamerané na vzdelávanie, šport, kreatívny priemysel a sociálnu i charitatívnu činnosť.


Banská Bystrica 5. novembra (TASR) - Banskobystrickí poslanci schválili na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) nové znenie Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o poskytovaní dotácií z rozpočtu mesta. Predpis zaviedol okrem iného pojem priame dotácie a už v budúcom roku bude platiť lehota podávania žiadostí o dotácie do 31. októbra. Žiadatelia dotácií s čerpaním v roku 2016 môžu podať svoju žiadosť do konca tohto roka.

"Cieľom spracovania nového znenia VZN bolo systémovo nastaviť dotačnú podporu mesta. Prax nám doposiaľ pri uplatňovaní tohto predpisu ukázala niekoľko nedostatkov, ktorým sa v ďalších rokoch chceme vyhnúť. Našou snahou je eliminovať duplicitné financovanie projektov a aktivít z rozpočtu mesta a zároveň nastaviť dotácie podľa charakteru podujatia," uviedol druhý zástupca primátora Martin Turčan.

Mesto zo svojho rozpočtu podporuje nenávratnými finančnými príspevkami aktivity zamerané na vzdelávanie, šport, kreatívny priemysel a sociálnu i charitatívnu činnosť. Aj akcie, ktoré sa spájajú s kultúrou, životným prostredím, cestovným ruchom, medzinárodnými vzťahmi či vývojom a výskumom, môžu mať svoje miesto v kalendári podujatí mesta.

Ako zdôraznil magistrát, dotácia ostáva v podobnom režime ako doteraz, avšak komisie rozhodnú o ich pridelení do konca predchádzajúceho roka, najneskôr však do jedného kalendárneho mesiaca po schválení rozpočtu na príslušný rok. Žiadateľ je však povinný vynaložiť na realizáciu svojich aktivít aj iné zdroje vo výške minimálne 20 percent celkového rozpočtu projektu. Novinkou VZN je spôsob tvorby sumy určenej na dotačnú podporu, výška primátorskej dotácie a zavedenie priamych dotácií.

"O dotáciu primátora možno žiadať počas celého roka, najneskôr však mesiac pred plánovaným začiatkom realizácie projektu. Pre účely primátorských dotácií je vyčlenená vo výške desať percent z dotačného balíka, ktorý je spravidla dve percentá z predpokladaného výnosu dane z príjmov. Hlavným motívom je flexibilná podpora zaujímavých projektov počas celého roka. Priama dotácia bude naviazaná na vybrané podujatia a aktivity, ktoré majú pre mesto prioritný význam. Na návrh primátora bude priame dotácie ako súčasť rozpočtu mesta schvaľovať MsZ," vysvetlila Beáta Farkašová, vedúca ekonomického odboru Mestského úradu v Banskej Bystrici.

Nové znenie VZN je v týchto dňoch dostupné na úradnej tabuli pred magistrátom alebo na webe mesta.