Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V B. Bystrici vynovili ambulancie pre hematologických pacientov

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, archívne foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Hematologické oddelenie zabezpečuje pre pacientov Banskobystrického samosprávneho kraja modernú diagnostiku a liečbu primárnych hematologických ochorení, leukémie, lymfómov.

Banská Bystrica 24. februára (TASR) - Hematologickí pacienti Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici už majú k dispozícii vynovené moderné a komfortné ambulancie na druhom poschodí tohto zdravotníckeho zariadenia. Dve ambulancie a aplikačná miestnosť, v ktorých denne vyšetria 70 pacientov s ochoreniami krvi, sa doteraz nachádzali v stiesnených a opotrebovaných priestoroch poliklinickej časti. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

"V nových priestoroch máme dve aplikačné miestnosti, ktoré nám umožnia podávať zvlášť chemoterapiu a v druhej hemoterapiu. Novinkou sú samostatné priestory na odbery krvi," priblížil Alexander Wild, primár hematologického oddelenia. Komfortné zázemie získal i personál.

Ako dodala Miriam Lapuníková, generálna riaditeľka Rooseveltovej nemocnice, ich pacientmi sú ľudia s onkologickými a inými vážnymi ochoreniami krvi. Veľa z nich absolvuje liečbu ambulantne a strávi v nemocnici celé hodiny.

"Sme radi, že im môžeme v ťažkých životných chvíľach poskytnúť dôstojné podmienky na liečbu a komfort, ktorý si zaslúžia," zdôraznila.

Podľa nej štátna nemocnica investovala do rekonštrukcie a vybavenia z vlastných zdrojov 70.000 eur.

Hematologické oddelenie zabezpečuje pre pacientov Banskobystrického samosprávneho kraja modernú diagnostiku a liečbu primárnych hematologických ochorení, leukémie, lymfómov, plazmocytómov, myeloproliferatívnych ochorení, útlmov kostnej drene, myelodysplastických syndrómov, trombocytopénie a iných zriedkavejších ochorení. Oddelenie je regionálnym hemofilickým centrom a regionálnym centrom pre autológne transplantácie krvotvorných kmeňových buniek.