Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

O cyklotrasách v Banskej Bystrici môžu rozhodnúť aj občania

Ilustračné foto. Foto: TASR/Eduard Fašung

Mesto Banská Bystrica sa už dlhodobo snaží realizovať kroky, ktoré vedú k udržateľnému rozvoju a zlepšeniu kvality života jeho obyvateľov.

Banská Bystrica 9. júla (TASR) - K plánovanej výstavbe nových cyklotrás v Banskej Bystrici budú mať možnosť vyjadriť sa aj obyvatelia mesta. V pondelok 13. júla o 17.00 h im v rámci verejnej prezentácie predstavia sedem trás, ktoré by mali viesť z centra do všetkých častí mesta.

"V Cikkerovej sieni historickej radnice budú mať obyvatelia príležitosť zapojiť sa do diskusie a prispieť tak svojimi podnetmi k budúcej podobe a trasovaniu cyklociest," uviedla hovorkyňa primátora B. Bystrice Zdenka Sekerešová.

Mesto Banská Bystrica sa už dlhodobo snaží realizovať kroky, ktoré vedú k udržateľnému rozvoju a zlepšeniu kvality života jeho obyvateľov. Jedným z efektívnych nástrojov je zlepšenie dopravnej situácie. Samospráva preto podporuje rozvoj nemotorovej, predovšetkým cyklistickej dopravy.

„Spájanie všetkých častí mesta cyklotrasami je pre nás prioritou. Pri ich plánovaní sa chceme oprieť o názor verejnosti. Preto naše zámery chceme, predtým ako ich uskutočníme, prerokovať s verejnosťou a ich pripomienky zapracovať. Je pre nás dôležité získať od Banskobystričanov spätnú väzbu a zapájať ich do rozhodovania," hovorí viceprimátor mesta Jakub Gajdošík.

Podla Andrey Štulajterovej z Občianskej cykloiniciatívy (OCI BB), Banská Bystrica je v oblasti cyklistickej infraštruktúry na úplnom chvoste medzi krajskými mestami. „Nemáme predstavu, že by všetci obyvatelia začali zo dna na deň používať bicykel. V každom prípade si myslíme, že kvalitná infraštruktúra pre pohyb na bicykli po meste je tým najlepším motivačným faktorom, ktorý presvedčí mnohých obyvateľov, aby začali pri presunoch po meste využívať bicykel pravidelne."