Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Po metalovom maratóne amfiteáter obsadí Štátna opera a jej Nabucco

Ilustračné foto. Foto: Lukáš Valentovič/TASR

Operné predstavenie, ktoré sa koná pod záštitou primátora Banskej Bystrice Jána Noska, organizuje občianske združenie Vis Verbi.

Banská Bystrica 1. júna (TASR) – Nie je bežné, aby Štátna opera (ŠO) v Banskej Bystrici vystupovala pod holým nebom, na mestskom amfiteátri, ktorý len pred pár dňami zažil niekoľkohodinový maratón svetových metalových legiend. V sobotu (6.6.) si tam Banskobystričania i návštevníci mesta pod Urpínom môžu vychutnať aj operu Giuseppe Verdiho Nabucco v podaní sólistov, zboru a orchestra banskobystrickej ŠO.

"Pod holým nebom ŠO účinkuje spravidla v rámci hudobných festivalov, doteraz to bolo najčastejšie v rámci opernej časti festivalu Zámocké hry zvolenské (ZHZ), ktorú sme sami organizovali. Ako hostia pomerne pravidelne účinkujeme aj na ďalšom open-air festivale Janáčkovy Hukvaldy v Českej republike. V tomto roku operu pod holé nebo prinesieme aj prostredníctvom festivalu Operalia Banská Bystrica 2015, ktorý nadväzuje na viac ako 40-ročnú tradíciu už spomínanej opernej časti festivalu ZHZ," uviedla dramaturgička ŠO Alžbeta Lukáčová.

Ako poznamenala, príprava predstavenia pod holým nebom znamená pre divadlo mimoriadnu situáciu. Inscenácie, ktoré majú v repertoári, sú totiž vždy pripravené pre konkrétny priestor, v tomto prípade pre sálu ŠO. Z tohto dôvodu musia všetky zložky divadla vynaložiť sily na to, aby inscenáciu dokázali prispôsobiť daným podmienkam, ktoré sú odlišné ako v domácom prostredí.

"Rieši sa napríklad prízvučenie účinkujúcich, čo sa bežne v divadle nerobí, prispôsobuje sa svietenie inscenácie, kulisy, niekedy dokonca i zloženie orchestra, ak sa pracuje v priestorovo obmedzených podmienkach. V zásade však účinkujeme na takých podujatiach, kde sú vopred dohodnuté podmienky, ktoré zodpovedajú našim požiadavkám. Potom sa v rámci inscenovania diela vieme prispôsobiť tak, aby sme pripravili návštevníkom kvalitný umelecký zážitok," dodala Lukáčová.

Opera Nabucco je do repertoáru divadla nasadzovaná priebežne už od čias jeho založenia v roku 1959. Najnovšia inscenácia tohto najznámejšieho Verdiho diela mala v ŠO premiéru 26. júna 2010. Operu hudobne naštudoval Marián Vach, diriguje ju Ján Procházka a o réžiu sa postaral Michal Babiak. Účinkujú v nej Zoltán Vongrey (Nabucco), Michal Hýrošš (Ismaele), Ivan Zvarík (Zaccaria), Katarína Vovková a. h. (Abigaille), Michaela Šebestová a. h. (Fenena), Marián Hadraba (Veľkňaz), Peter Schneider (Abdallo), Veronika Mihalková a. h. (Anna).

Operné predstavenie, ktoré sa koná pod záštitou primátora Banskej Bystrice Jána Noska, organizuje občianske združenie Vis Verbi. Jeho začiatok na banskobystrickom amfiteátri, ktoré nesie meno Paľa Bielika, je túto sobotu o 21.00 h.

Zborovú operu Nabucco skomponoval Verdi v roku 1841 na libreto, ktoré vychádza z biblického príbehu o zajatí Židov, napokon vypovedaných zo svojej vlasti babylonským kráľom Nabuccom. Tieto udalosti sú v opere použité ako podklad pre romantickú zápletku a politické sprisahanie. Prvýkrát bola uvedená v milánskej La Scale v roku 1842. Sopranistka Giuseppina Strepponi, ktorá spievala na premiére úlohu Abigaille, sa neskôr stala Verdiho manželkou.