Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Počas Noci literatúry bude Prvú a poslednú lásku čítať aj Nosko

Ján Nosko Foto: TASR

Noc literatúry sa okrem Banskej Bystrice uskutoční v Bratislave, Trenčíne, Trnave, Žiline, v Banskej Štiavnici, ale aj v ďalších mestách.

Banská Bystrica 11. mája (TASR) – Na piatich netradičných miestach v centre Banskej Bystrice majú obyvatelia mesta šancu vypočuť si v stredu (13.5.) úryvky diel významných európskych autorov v rámci medzinárodného podujatia Noc literatúry 2015. Čítať sa bude na radnici, v Záhrade – Centre nezávislej kultúry, v Divadle z Pasáže, Bethlenovom dome a v Teatro Mefisto, teda na miestach, kde ľudia tradične popíjajú kávu, počúvajú príhovory, alebo kde sa skúšajú divadelné predstavenia.

Do mesta pod Urpínom sa vracia jedno z najobľúbenejších jarných kultúrnych podujatí. Projekt Noc literatúry pozostáva z 15-minútových čítaní úryvkov, po ktorých sa návštevníci presúvajú na ďalšie miesto. Tam ich už čakajú ďalší čítajúci, medzi ktorými sa v tomto roku objavia herečka Marianna Mackurová, výtvarník Maroš Rovňák, herec Michal Ďuriš, ale i vedenie magistrátu.

Ako dnes informovala hovorkyňa primátora Zdenka Sekerešová, na radnici prečíta prózu Pavla Vilikovského "Prvá a posledná láska" primátor Banskej Bystrice Ján Nosko so svojimi zástupcami Jakubom Gajdošíkom a Martinom Turčanom.

"Priznám sa, že po prvý raz budem na verejnosti prezentovať takýto druh literatúry. Som veľmi rád, že k zaujímavým projektom, ktoré prezentujú významné diela, sa pridáva aj naše mesto. Noc literatúry je pre mňa výzva a verím, že svojím prejavom nesklamem," uviedol Nosko.

Ako prvý o 18.00 h začne čítať viceprimátor Martin Turčan, o 19.00 h ho vystrieda primátor a po ňom príde na rad viceprimátor Jakub Gajdošík.

Čítania sa začínajú o 18.00 h na všetkých piatich miestach naraz a pokračujú v polhodinových intervaloch - 15 minút čítanie a 15 minút presun na ďalšie miesto. Návštevníci putujú z miesta na miesto, každý si môže zvoliť vlastnú trasu.